Úvod

Jak opravit fasádu?

Na otázku, jak jde opravit fasádu, je stručná odpověď: těžko. Jakmile se fasáda poškodí, berte na vědomí, že jakékoliv opravy jsou jen provizorním řešením.


Nejčastější příčiny poškození
Fasáda, jakkoliv se zdá být pevná a odolná, se může poškodit velice snadno. Jednou z častých příčin je chyba už při samotné realizaci fasády, v důsledku které pak například v okolí okapu proniká pod fasádu voda. Fasádu může také poškodit vzlínající vlhkost. Vlhkou omítku poznáte podle jejího bobtnání a loupání nebo výkvětu solí. Na špatně provedené fasádě mohou také vznikat praskliny, které pochopitelně umožňují průsak vody k obvodovému zdivu. Špatný stav je nejviditelnější po zimě, kdy do trhlin vnikla voda, následně zmrzla, čímž zvětšila svůj objem, a praskliny tak rozšířila. Fasádní omítku také velice často ničí klovající ptáci. Ti dovedou poničit nejen vnější nátěr, ale i izolační hmotu a narušit tak tepelně-izolační funkci. Do děr se navíc dostává dešťová voda, která přispívá v domě k vlhkosti a následné tvorbě plísní. Máte-li fasádu z pevných lepených obkladů, potíže může dělat uvolňující se lepidlo. To se stává buď v případě použití nekvalitního lepidla anebo při lepení v nízkých teplotách. I vysoké teploty mohou být problém, hlavně je-li obklad v tmavých barvách, může se teplota vyšplhat až k 70 °C, což lepidlům rozhodně nesvědčí.

Žádná opravená fasáda už není 100% funkční
Ať už bylo poškození fasády způsobeno jakkoliv, její oprava není nic jednoduchého, a to především u kontaktní fasády. Malé trhliny je možné ošetřit například pomocí přípravků značky Weber. Když omítka opadává, je třeba ji odstranit a odhalená místa před nanesením nové omítky napenetrovat. Nevzhledné hluboké díry vyklované ptáky opravíte výplní z montážní pěny, kterou následně přetřete lepidlem, nanesete perlinku a na závěr fasádní nátěr. Je však nutné říci, že jakékoliv opravy fasády jsou provizorním řešením. Tím jediným, které zaručí, že dům bude mít optimální tepelně-izolační vlastnosti, je fasáda nová. Žádné stoprocentně funkční jednodušší či levnější řešení bohužel neexistuje.

nova fasada Novabrik
Funkční fasáda je k nezaplacení.

Fasáda na celý život
Nic z výše uvedeného nemusí řešit ten, kdo se rozhodl pro tzv. skládanou fasádu. Ta patří do kategorie bezkontaktních fasád. Staví se na samostatně stojící rošt, takže žádné případné poškození ani následné opravy nezasahují do obvodového zdiva. Jednoduchý způsob montáže připomínající stavebnici nabízí například fasádní systém Novabrik. Jednotlivé fasádní díly se jednoduše skládají suchou cestou, takže nepotřebujete žádné pojivo. Díky tomu lze takovou fasádu snadno rozložit, například při rekonstrukci či přestavbě, a opět složit. A to kdykoliv v průběhu roku, protože při realizaci neexistují žádná omezení na venkovní teplotou.

stavba fasady Novabrik
Takto jednoduše se staví provětrávaná fasáda.

Při použití skládané fasády se také vyhnete v podstatě jakýmkoliv opravám. Již zmíněný Novabrik nabízí na své výrobky 50letou garanci. Díky propustnosti vodných par nemůže takovou fasádu zničit ani vlhkost. Tento systém naopak proti vlhkosti v domě sám pracuje a udržuje v něm optimální klima, vhodné pro zdravé bydlení.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze