Úvod

Jaké jsou možnosti vytápění rodinného domu

Možností pro vytápění domu je v současné době hned několik. Jestliže přemýšlíte nad rekonstrukcí vašeho rodinného domku nebo plánujete jeho stavbu, je dnešní článek vhodnou inspirací. Čím více možností máme, tím náročnější je si vybrat. Při rozhodování logicky hledíme nejen na finanční náklady, ale i na naše pohodlí při obsluze.


Kotle na tuhá paliva, plynové či elektrické kotle, tepelná čerpadla nebo jejich kombinace? Možná i vám se v hlavě rojí desítky otázek, na které se marně snažíte najít odpověď. Co kdybychom si teď představili jednotlivé možnosti a zmínili jejich pro a proti? Pak si určitě uděláte dokonalý obrázek, který způsob vytápění bude pro vaše bydlení ten nejlepší! 

Kotle na tuhá paliva
Doposud nejrozšířenějším způsobem vytápění jsou jednoznačně kotle na tuhá paliva - ať už na uhlí nebo na dřevo. Jedná se o nejlevnější variantu, což je pro mnoho lidí výrazným plusem k dobru. Při hoření tuhých paliv ale vznikají emise, pro které platí přísné předpisy. Dnes pořídíte pouze kotle třetí a vyšší emisní třídy, které díky moderním technologiím lépe spalují palivo a splňují tak požadavky i normy.

kotel na drevo

Elektrické kotle

Topení elektřinou pro spoustu lidí představuje nejpohodlnější variantu. Stačí jen otočit kohoutkem a máte doma teplo. Do karet elektrokotlům nahrává i poměrně nízká pořizovací cena s ohledem na jiné typy kotlů, které jsou dražší. Co se týče nákladů na vytápění, jsou už čísla viditelně vyšší, z čehož plyne, že jsou elektrické kotle vhodné spíše do energeticky úsporných domků nebo jako doplňkový zdroj vytápění.

Plynové kotle
Do třetice se zmíníme o plynových kotlích, které jsou v českých domácnostech k vidění stále častěji. Lidé se zbavují předsudků a přestávají se vytápění plynem obávat, což je jedině dobře. I plynové kotle stejně jako výše zmíněné elektrokotle jsou pohodlné na obsluhu, což je velké plus. Kvalitní plynové kotle využívající kondenzační technologii ohřevu vody představuje ekonomicky zajímavé řešení, jak vytápět rodinný domek - po finanční stránce budete mile překvapeni.

radiator

Tepelná čerpadla

Poslední možností jsou tepelná čerpadla. Ta využívají tepelnou energii ze zemního vrutu, vzduchu, vody nebo plošného kolektoru. Tepelná čerpadla se napájí pomocí elektrické energie, což se projeví na nákladech za topení. Nutno zmínit, že tepelná čerpadla nejsou nejlevnější záležitostí a jejich pořizovací cena vás možná přinutí protočit panenky. Naopak jejich provoz je velice pohodlný a úsporný, což je třešničkou na dortu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze