Úvod

Jak na vánoční úklid?

Vánoce se nám pomalinku blíží a s adventním obdobím je každoročně spojený i vánoční úklid. Pokud patříte taky mezi ty, kteří neoslaví Vánoce v klidu, pokud nemají kompletně uklizený byt, pak je tento článek pro vás. Právě nastal ten pravý čas, abyste s úklidem začali a do Vánoc vše v klidu stihli.


Vše si dopředu naplánujte
Pro mnoho hospodyněk je vánoční úklid jakýsi rituál, jak si udělat nejen pořádek ve věcech, ale také se odtrhnout od každodenních starostí. Ať už před sebou máte vánoční úklid nebo jakýkoliv jiný, v první řadě je důležité si vše pořádně naplánovat a předem se na něj připravit. Co tím myslíme?
V klidu si sedněte a popřemýšlejte, co byste chtěli do štědrého dne stihnout. Důležité je si také ujasnit priority. Proto si vytvořte seznam podle priorit a poté taky tak postupujte. Díky celkovému plánování a sepsání úkolů během úklidu na nic nezapomenete, co by vás pak mohlo později i stresovat.

Jak při úklidu postupovat?
Při vánočním, jarním či jakémkoliv jiném úklidu je vždy potřeba postupovat logicky. Důležité je postupovat odshora dolů a od velkých ploch k menším. Máte-li v interiéru záclony a závěsy, sundejte je a nechte je vyprat. A pokud máte čas a je to vaší prioritou, tak umyjte okna, parapety a očistěte hadříkem žaluzie.
Poté začněte s úklidem horních částí – tedy očištěním stropů a stěn od prachu a pavučin, lustru, vrchních desek skříní, vysoce posazených poliček, dveří a zárubní. Pak přecházejte k věcem uloženým níže, až skončíte u podlahy. Kdybyste postupovali obráceně, začali nejprve s podlahou a poté začali utírat prach, pak by přišel celý úklid vniveč, neboť byste prach rozvířili a ten by napadal na již uklizenou podlahu.

Kuchyň – s úklidem si dejte záležet

Kuchyň je srdcem domova. Navíc se v ní připravuje i štědrovečerní menu, proto se do jejího úklidu pusťte jako první. Záleží jen na vás, do jaké míry chcete v kuchyni uklidit. Můžete se zaměřit jen na úklid vnějších částí, ale i na úklid vnitřních prostor veškerých skříněk. Nezapomeňte také na prostory v klasické i mikrovlnné troubě, vyčištění varné desky, oblasti kolem dřezu, obložení či vodovodní baterie, kde se usazují nejrůznější nečistoty.
Doporučujeme probrat i uskladněné potraviny, zda nejsou prošlé a zbavit se všech zbytečností, které jste během roku nashromáždili a vůbec nepoužili. Na jídelní stůl doplňte ubrus s vánoční tématikou či další dekorace, které navodí hezkou vánoční atmosféru.

Očista v obýváku

O vánočních svátcích trávíme nejvíce času v obývacím pokoji s rodinou, přáteli, u televize. Zde postačí utřít veškerý prach, vyčistit sedací soupravu, osprchovat všechny květiny a zbavit je tak nánosů prachu. Samozřejmostí je také vyluxování koberce i podlahy.

Úklid v koupelně
Při úklidu je třeba postupovat systematicky, tedy začít s uklízením u nejméně používaných místností (např. ložnice) a poté pokračovat přes obývací, kuchyň, chodbu až po koupelnu, kterou si nechte na závěr, neboť ji během uklízení budete potřebovat.

Podlahu si nechte na konec
Když máte setřený prach a vše uklizené, je na řadě vysávání. Pokud toužíte po opravdu čistém prostředí a pročištěném vzduchu jako po dešti, pořiďte si na uklízení vodní vysavač. Vivenso lze využít na klasické suché i mokré vysávání, ale i jako čističku vzduchu nebo aromaterapii. Díky dvojitému chodu dokáže zachytit i ty nejjemnější částice, jako jsou alergeny, prach a roztoči.

vodni vysavac Vivenso

Vodní vysavače pomůžou odstranit nečistoty z podlahových krytin i rozvířený prach. Využít se dá také na bytové textilie, okna, žaluzie, odpady atd.

Vánoční výzdoba
Když je vše uklizené, nastává čas aranžování. Vytvořte si ve svém interiéru opravdovou vánoční atmosféru a doplňte ho vánočními dekoracemi, které máte rádi. Nejčastěji se používají světýlka, vánoční svícny a svíčky, adventní věnec či živé ozdobené větve na stůl. Ve vánoční výzdobě se meze nekladou, tudíž záleží jen na vás, na vašem vkusu i možnostech.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze