Úvod

Jak na panelákové kuchyně. Tři tipy pro inspiraci

Byty v panelových domech kladou vysoké nároky na praktické využití každého volného místa. Dekor a materiál, z nichž si necháte vyrobit moderní linku, proto řešte až na druhém místě. Prioritou je dobrá obslužnost a funkčnost nové kuchyně. Přečtěte si rady odborníků, které vám usnadní každodenní vaření.


1. Investujte do profi návrhu celého interiéru včetně panelákové kuchyně

Jako první inspiraci přijměte moudrou radu a nešetřete na nesprávných místech. Pokud jste majiteli domácnosti v sídlištní zástavbě a čeká vás její renovace, neváhejte si najmout bytového architekta. Nechte ho, ať se vám postará o návrh interiéru i s panelákovou kuchyní. Fotorealistická vyobrazení budoucí domácnosti vám poslouží nejen jako skvělá inspirace, díky níž se můžete včas rozhodnout třeba pro jiné barvy. Hlavně se ale vyhnete pozdějšímu odstraňování závad, které vznikají při rekonstrukcích bez plánu.

Než se dáte do práce, dobře si rozmyslete, jestli bude generální úprava bytu vyžadovat v souladu s vaším životním stylem bourání příček a výstavbu nových. Takové zásahy jsou zapotřebí, pokud hodláte spojit kuchyni s obývákem. Členové vaší domácnosti pak zůstanou více a častěji pospolu, ale hluk vznikající při vaření může rušit například malé diváky při sledování vánoční pohádky. Řadě lidí totiž původní oddělené kompozice bytů ve skutečnosti vyhovují. Týká-li se to i vás, čeká váš pouze výměna staré linky za moderní.

2. Zužitkujte každý centimetr

Návrhy interiéru u panelákových kuchyní bývají často lineární. To znamená, že linka vede podél jedné příčky. V takovém případě využijte co nejvíce místa na stěnách, kam připevníte ruční mixer, magnet na nože nebo drátěný program na kuchyňské vybavení a kořenky. Vyhněte se přitom sporáku a dřezu, kde se stěna při každém mytí nádobí pocáká vodou a na plotně zase věčně prská omastek z pánvičky. Vše v dosahu byste pak museli neustále otírat.

Různé háčky na dveře od spíže, nástěnné košíky a police stejně jako konstrukce na stohování poklic ve dvířkách linky řadíme mezi praktické pomocníky do malé domácnosti. Díky nim vměstnáme i do miniaturního kuchyňského koutu vše potřebné a navíc máme věci pěkně po ruce.

Zdařilé návrhy interiéru, konkrétně panelákové kuchyně, také často znázorňují koncepci, kde horní skříňky sahají až ke stropu. V takovém případě je rozdělte na dvě části. Spodní část, kam se dávají talíře, hrnky a další frekventované vybavení, může být vyrobena třeba z dekoru imitujícího dřevo. Horní díl skříněk zase může zůstat bílý, aby splýval se stropem. Tam si uklidíte pomůcky, které využíváte málokdy. Své místo tu nalezne například forma na dort nebo vykrajovátka na cukroví, které použijete jednou za rok.

3. Pozor na nepraktický design!

Svého bytového architekta si vyberte zodpovědně. Podívejte se na jeho předchozí návrhy interiérů a panelákové kuchyně si pro inspiraci představte v chodu. Ptejte se, jak by se vám tam peklo a vařilo. Někteří designéři čerstvě po škole totiž mohou hýřit neotřelými nápady, aniž by je však otestovali ve vlastní praxi. Typickou ukázkou je aplikace skla místo tradičního obkladu. Na vizualizaci samozřejmě vypadá vše krásně a čistě. Ve skutečnosti ale stačí jedna příprava jídla následovaná mytím nádobí a v tu ránu je po parádě. Všechny kapky a fleky na skle okamžitě bijí do očí. Proto místo efektního řešení raději trvejte na tom, aby se vaše budoucí kuchyně snadno udržovala.

Teď už máte lepší představu, zda si ponecháte samostatnou kuchyni anebo ji propojíte s obývacím pokojem. Také si už ve fázi návrhu interiéru dokážete rozmyslet, jak získáte z každého volného místečka maximum, aby se vám v nové panelákové kuchyni dobře vařilo. Pro inspiraci si před začátkem rekonstrukce projděte galerie odborníků na design a vyvarujte se amatérských nápadů, které vypadají dobře jen na papíře.

Zdroj obrázku: Serghei Starus / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze