Úvod

Přivítejte podzim u vchodových dveří

Nejbarevnější roční období už zase klepe na dveře. Tak proč ho u těch dveří rovnou nepřivítat? Pan podzim pak může pokračovat chodbou, přes kuchyni, až do obývacího pokoje. Aby se mu u Vás doma líbilo, přinášíme Vám trochu inspirace!


Podzimní věnec
Adventní věnec jistě dobře znáte. Na ten je však s čerstvým příchodem podzimu skutečně ještě brzy. K podzimu přeci patří podzimní věnec! Ale pozor, ten dušičkový také nemáme na mysli! Rádi bychom Vám svěřili tip na velmi stylovou dekoraci, nejlépe vchodových dveří domu. Samozřejmě, že věnec můžete umístit také na jiné dveře, nebo na stěnu, zvenčí domu však nebude dělat radost pouze Vám a Vašim návštěvám, ale také všem kolemjdoucím. Nehledě na to, že věnec pověšený v exteriéru podstatně déle vydrží. (Pokud si jej ovšem nikdo neodnese.) Tento dekorativní předmět si můžete buď koupit (když využijete nabídek internetových obchodů, zpravidla ušetříte), nebo se sami pustit do jeho výroby. Ta není příliš složitá, chce to jen to správné nářadíčko a samozřejmě nefalšovaný podzimní aranžérský materiál. 

Co potřebujeme na věnec 
Začněme tím, že si připravíme vše potřebné. Nejlépe se nám bude pracovat na desce prostorného stolu. Desku stolu zakryjeme novinami a nachystáme si kruhový korpus (zakoupíme v květinářství nebo v hypermarketu), nůžky, drátky, případně lepidlo, nebo úzké kovové hřebíčky a veškeré skvosty podzimní přírody, které si přejeme na věnec umístit: větévky stromů a keřů, různě zbarvené listí, žaludy, kaštany, oříšky, sušené podzimní květy, šípky, šišky atd. Příroda je skutečně bohatá. Stačí jen zajít na malou podzimní procházku a trochu si toho bohatství přinést domů. 



Kdo se nespokojí s obyčejným věncem, ale chce jej mít vskutku luxusní, nebo takový, aby jeho krásu ocenily především děti, může si dále připravit barevné ozdobné stuhy, průmyslově či ručně vyrobená zvířátka ze dřeva či plastu a další drobné dekorativní předměty. 

Postup
Samotný postup je následující. Korpus (nejčastěji slaměný nebo polystyrénový) nejprve omotáme větévkami (dobře se pracuje s březovými) tak, aby nebyl vidět. Větévky ke korpusu připevníme pomocí jemných drátků. Na tento základ pak přikládáme listy, oříšky a další dekoraci. Některé dary přírody je lepší na základ věnce přilepit, jiné připíchnout zespoda hřebíčkem. Volba a umístění jednotlivých dekorativních součástek záleží na samotných tvůrcích. 

Zátiší a vázy
Podzim je obdobím sklizně. Tuto symboliku nám pomůže ztvárnit jednoduchá a rychlá dekorace v podobě zátiší. Hrušky, jablka, jedlé i okrasné dýně, to vše můžeme použít. Vedle mísy s plody podzimu můžete na stůl postavit také míchanou vázu. Namíchejte si třeba koktejl odkvétající louky, pozdrav z podzimního lesa, nebo zahradní inspiraci. Stejně tak je dovoleno smíchat všechno možné, od zahradní chryzantémy, až po větévku lesních ostružin plnou černých plodů. Tento typ ryze přírodní dekorace se bude pěkně vyjímat v kuchyni či jídelně, stejně jako v hale, obývacím pokoji, nebo zimní zahradě. 

Stolování na listech 
Dni se zkracují čím dál viditelněji, a to je čas svícnů a svíček. Když pořídíte svícen z kvalitního materiálu, vydrží Vám po mnoho let. Osvědčená je klasika ohýbaných kovových proutků, proč ale nezkusit také něco netradičního? Třeba svícen vyrobený ze starého několikaramenného lustru a keramických hrnečků zdobených (jak jinak než) podzimními motivy. Když takový nápaditý svícen postavíte na stůl chráněný ubrusem s motivem padajícího listí, stačí už jen prostřít a romantická podzimní večeře může začít. Přejeme Vám dobrou chuť a krásný podzim.

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze