Úvod

Design bytu pro mladé

Zařizujete si své první samostatné bydlení? Obdivujete zajímavé kousky designového nábytku, k jeho pořízení Vám však chybí potřebný kapitál? S trochou invence, případně s pomocí specialistů, vytvoříte interiér svých snů i bez něho!


Vlastní originální pohodlí
Většina mladých lidí, kteří se nedávno osamostatnili od své původní rodiny, žije spíše v menších, často i jednopokojových bytech. Mezi jejich hlavní požadavky při realizaci interiéru patří především pohodlí (jehož neoddělitelnou součástí jsou nároky na snadnou i rychlou údržbu), dále nápaditost (proto sázejí na originální design) a konečně touha po tom jít s dobou. Při volbě nábytku je proto neosloví obyčejný stůl se židlí postrádající myšlenku. Byt mladého člověka volá po zajímavých a originálních prvcích s notnou dávkou osobitosti. Značná nevýhoda těchto vychytávek však spočívá v tom, že je rozhodně nepořídíte lacino. Málokdo si může dovolit měnit zařizovací předměty od skříně až po lampu s květinovým stolkem jako ponožky. Důraz je proto kladen na nadčasovost.

Navrhni si sám
Velké oblibě se těší internetové obchody nábytku, které svým zákazníkům umožňují, aby si do jisté míry sami navrhli svůj nábytek, nejčastěji křesla a pohovky. Celý proces funguje tak, že si přímo na webu vyberete požadovaný typ nábytku, zvolíte jeho kostru, druh konstrukce, materiál, barvu či barevnou kombinaci. Vzhledem k tomu, že každý není kreativní osobnost se spoustou fantastických nápadů, bývá součástí webových stránek těchto obchodů také galerie již vytvořených produktů, která slouží jako hodnotný zdroj inspirace.

Zajímavé prvky a dekorace
Vytvořit atraktivní interiér naštěstí nemusí být zdaleka nedostupná záležitost. Pokud si dopřejete jeden luxusní designový kousek, který se stane pomyslným středobodem místnosti (nejčastěji jím je velká pohovka, konferenční stolek či zajímavá skříň či knihovna), na zbytku můžete ušetřit. V žádném případě Vám nedoporučujeme, zaplavit byt lacinými kousky. Vsaďte raději na klamy, které opticky zaplní interiér, a jeho vybavení dokupujte postupně. Samolepicí dekorace, rostliny, svítidla, tapety a fototapety, to vše Vám může pomoci. 

Plánovači jsou skvělí pomocníci
Tzv. domácí plánovači (home planners) jsou skvělými pomocníky nejen při navrhování interiérů pro mladé. Jedná se o velmi přehledné programy, které se velmi snadno ovládají, a tak si s nimi poradí i méně technicky zdatní jedinci. Většina z nich umožňuje navrhovat jednotlivé místnosti jak z půdorysu, tak ve 3D podhledu. Když se rozhodnete některý z plánovačů použít, postup je velmi jednoduchý.

Na příslušné webové stránce (plánovače najdete na mnoha zahraničních, ale i českých webech, především na těch, které patří obchodním řetězcům a společnostem zabývajícím se bytovou kulturou, tedy navrhováním, poradenstvím a prodejem) si najedete na odkaz ke stažení a prográmek si zpravidla během chvilky stáhnete do svého počítače. S jeho pomocí začnete vytvářet svůj vlastní návrh, přičemž budete mít k dispozici sortiment nábytku vybraného prodejce, obvykle včetně ceny, rozměrů a dalších potřebných údajů. Hotový návrh uložíte. Můžete si jej vytisknout, abyste ho případně mohli konzultovat s designéry či bytovými architekty.

Nepodceňujte konzultace 
Konzultace s odborníky, třebaže se mohou na první pohled jevit jako zbytečná investice, Vám často pomohou ušetřit značné finanční prostředky. Nejenže nejsou drahé (mnoho bytových studií cenu této služby odečítá od ceny později poskytnutých služeb), ale jsou také snadnou cestou jak získat řadu cenných rad a praktických tipů, které jsou pro člověka, který nemá se zařizováním bydlení takřka žádné zkušenosti, velmi užitečné. Když zapojíte svou vlastní fantazii, navštívíte specializovaný obchod s nábytkem a dalšími zařizovacími předměty, nebo rovnou bytové studio, a necháte si poradit od odborníků, máte velkou šanci, že mezi čtyřmi libovolnými stěnami vznikne Váš vlastní domov snů!

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze