Úvod

Význam Adventu a tradice, které se k němu pojí

Kouzelný Advent začíná vždy první nedělí po 26. listopadu, letošní rok jsme tak první svíčku zapálili v neděli 3. prosince. Slaví se již od 11. století, kdy představuje dobu příchodu Spasitele a je zároveň časem příprav na nejkrásnější svátky v roce.


Adventní věnec nesmí chybět
Hlavním znakem adventu je bezesporu adventní věnec, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Jedná se o pomůcku k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. V křesťanské symbolice má zvláštní význam - zahajuje nový liturgický rok.

adventni svicen

Na adventním věnci, který může mít jakoukoli podobu, najdeme vždy 4 svíčky pro celkem 4 adventní neděle. Nejčastěji mají věnce tvar kruhu a jsou zdobené jehličím, v moderní době jsou k vidění i jiné obdoby adventního věnce: například svíčky poskládané za sebou, možností je opravdu několik a fantazii se meze nekladou.

4 adventní neděle - 4 týdny do Vánoc

Advent musí začít vždy ve dnech od 26. listopadu do 3. prosince, poslední adventní neděle pak musí připadnout na neděli před 25. prosincem. Někdy se stává - například jako zrovna v letošním roce - že poslední adventní neděle připadne na štědrý den.

altervativni svicen

1. Adventní neděle – „železná“

První adventní neděle se nazývá železná. Zapaluje se první svíčka, domovy se začínají halit do vánočních dekorací. První svíčka je symbolem pokoje a klidu.

2. Adventní neděle – „bronzová“
Druhé neděli v adventu se říká bronzová a je ve znamení vztahů. Uctívají se vztahy současné i minulé, stejně tak i vztahy, které mohou teprve přijít. Večer se zapaluje druhá svíčka, která je symbolem víry. Se druhou adventní nedělí rovněž hospodyňky začínají péct cukroví.

klasicky venec

3. Adventní neděle – „stříbrná“
O třetí stříbrné adventní neděli bychom měli uctít sami sebe, měli bychom se zamyslet nad svými schopnostmi a říci si, za co si sami sebe vážíme. Zapaluje se třetí svíčka, která symbolizuje lásku.

4. Adventní neděle – „zlatá“
Čtvrtá adventní neděle, které se říká zlatá, je vrcholem tohoto období. Zapaluje se poslední čtvrtá svíčka, která je symbolem naděje a je to čas pro uctění všech neviditelných bytostí.

Aby doma bylo útulno, i bezpečno

Společně a adventem přichází nejen typické zapalování svíček na adventním věnci, ale i zdobení našich domovů. Lidé si okna zdobí vánočními motivy - sněhuláky, stromečky, hvězdičkami. I v interiéru používáme světelné řetězy, na stůl dáváme vánoční hvězdu.

vanocni hvezda

Určitě i vy se chcete doma cítit nejen útulně, ale i bezpečně - a to se týká především hořícího věnce. Ten byste měli umístit na bezpečné místo, aby od plápolajících svíček nemohla chytit záclona nebo ubrus.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze