Úvod

Čistý obývací pokoj během chvilky!

Ano, i to je možné! Obývací pokoj může být uklizený během krátké chvilky, aniž byste k tomu potřebovali zázračný super mop s kouzelnou chemickou laboratoří a patnáct paní na úklid. Chce to jen vybrat ty správné materiály na nábytek, stěny a podlahu. Dáme Vám několik rad, jak si v obývacím pokoji předem a na dlouhou dobu ušetřit spoustu práce!


Místo, kde se žije
Obývací pokoj, jak už vyplývá z jeho samotného názvu, patří (společně s kuchyní a příslušenstvím) mezi nejnamáhavější prostory v bytě. S oblibou zde usadíte milou návštěvu (ta nezvaná se usadí sama), během dne místností pořád někdo prochází, nebo v ní řádí děti a naši čtyřnozí miláčkové a večer se zde obvykle sejde rodina u televizní obrazovky. O společném pojídání chlebíčků a cukroví v období svátků ani nemluvě! Kdejaká vzorná hospodyňka může po nějaké době nabýt zoufalého dojmu, že přestože v obývacím pokoji pravidelně uklízí (luxuje, myje nábytek a schovává pohozené předměty a části oděvu ostatních členů rodiny), nevypadá tento pokoj příliš reprezentativně. Sedačka, která se ještě před rokem pyšnila krásným smetanovým odstínem, se zahalila do nevzhledně zašlé šedi a na koberci by se mohly pořádat závody v tom, kdo v nejkratším časovém úseku nasbírá nejvíce smetíček. Skleněný konferenční stolek, který by měl být chloubou celého interiéru, se hemží takovým množstvím otisků, že by z něho mohli mít radost snad jen pracovníci v daktyloskopické laboratoři. Jak tedy efektivně udržovat obývací pokoj - s maximem výsledků a minimem námahy? 

Od podlahy ke stěnám
Pokud bychom měli začít pěkně od podlahy, tak nejlépe upozorněním, že by podlahová krytina měla být sice reprezentativní, avšak snadno udržovatelná. Módní se staly plovoucí podlahy, pokryté soustavou několika menších koberců. Výsledný dojem takto řešeného interiéru je sice úchvatný, nicméně si uvědomte, že při každém úklidu bude nutné, tyto koberečky vyluxovat, srolovat a na chvíli uklidit, než oschne vytřená podlaha. Pokud se Vám však koberečkové království líbí natolik, že se jej v žádném případě nechcete vzdát, doporučujeme Vám volit spíše barevné koberce se vzory, kde se ztratí i nějaké to smítko. Tmavý nebo naopak velmi světlý jednobarevný koberec Vás bude nutit luxovat i víckrát než sedmkrát v týdnu. A ještě jedna věc. Na prostředcích určených k údržbě Vaší plovoucí podlahy se nevyplatí šetřit. Volte kvalitní přípravky, které podlahu nejen zbaví nečistot, ale navíc jí poskytnou tenký ochranný film.

Co se týče stěn, jestliže máte nebo plánujete děti, které si rády kreslí i jinam než na papír, omítněte stěny obývacího pokoje vrstvou, která zajistí jejich snadnou omyvatelnost. Stačí totiž malá chvilka nepozornosti a čmáranice na nevítaném místě je na světě. 

Křesla nebo sedačka 
Nyní se přesuneme do měkkého křesílka či na pohodlnou sedačku. Jak známo, děti rády všechno omakají a opatlají, drahou sedačku nevyjímaje, a když trochu povyrostou, nejednou jim coby studentům ujede ruka s tužkou, kterou vleže (kde jinde než) na sedačce podtrhávají ve skriptech. A teď ruku na srdce, vždyť i nám, dospělým se často podaří, rozlít na sedačku trochu červeného vína nebo horké kávy! Pro všechny tyto případy by měl být obývací pokoj raději vybaven sedačkou z omyvatelného materiálu. Přemýšlíte, zda takový materiál vůbec existuje? Odpověď zní ano. Je na trhu už několik let a jmenuje se Novalife. Jedná se o praktickou inovaci ve vývoji tkanin, která v sobě kombinuje ušlechtilý vzhled kůže a vysokou odolnost vůči skvrnám. Skvrny od pastelky, propisovací tužky či rozmanitých pochutin a tekutin odstraníte pouze navlhčeným hadříkem. Nepotřebujete tedy žádnou chemii. A to je přeci super, nemyslíte?

Pokud chcete, aby Vás údržba obývacího pokoje, který je čitelnou vizitkou každého domova, nestála příliš mnoho času, dbejte našich rad týkajících se stěn a podlah a nezapomeňte se v domech bytové kultury osobně seznámit se sedacími soupravami z odolné potahové látky Novalife! 

Foto: Samphoto

 

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze