Úvod

Tipy na terénní úpravu zahrady

Zahrada ve svahu sice vyžaduje oproti pozemku v rovině složitější počáteční úpravy, ale na druhou stranu nabízí mnohem větší možnosti, jak si s ní vyhrát.


Skalky, zídky, schodiště, to vše dodá zahradě na zajímavosti. Neupravený svah kazí dojem z celé zahrady. S úpravou zahrady je to jako s každou rekonstrukcí – nejprve musí přijít ta méně příjemná fáze. Špinavá a demoliční, která se neobejde bez krumpáče a lopaty, někdy i těžké techniky. Pustit ji do zahrady? To není snadné rozhodnutí. Naštěstí lze mnoho úprav zvládnout i bez ní. Zpevněním svahu a jeho osázením květinami zahradu zkrášlíte rychle a snadno.

Dvakrát měř a jednou řež. V okamžiku, kdy se rozhodnete pro větší zahradní úpravy, měli byste mít koncept zahrady důkladně promyšlený, a to včetně osazení stromy a rostlinami. Pokud nejste zkušeným zahradníkem, raději si nechte vytvořit návrh od profesionálů. Ušetřit pak můžete na těch pracech, které zvládnete sami – například výstavbě zídky.

operna zidka Stavoblock u bazenu
Jednoduchý a velice zajímavý způsob využití zahrady ve svahu. V tomto případě zídka zpevňuje svah, a přitom poskytuje soukromí u bazénu.

Do stavby zídky suchou cestou se opravdu může pustit každý šikovnější kutil. Jednoduchý způsob, jak vystavět zídku téměř neomezené výšky i šířky, je stavebnice z betonových tvarovek Stavoblock. Ke stavbě nepotřebujete žádný další materiál, jako například maltu, lepidlo či beton. Zejména na pozemcích s kamenitým podložím oceníte, že nemusíte kopat základy, pouze připravíte důkladně zhutněné štěrkové lože. Zídka je i bez základů stabilní, jednotlivé bloky jsou totiž vzájemně provázány systémem dvoutáhel, které se semknou s terénem a zamezí jakémukoliv posuvu.
Se stavebnicí Stavoblock také snadno vytvoříte schodiště.

schodiste a zidky ze Stavoblocku
Schodiště by mělo být pevné a bezpečné. Květiny zaručí, že nebude působit stroze.

Pomocí zídek oddělíte v zahradě například prostor pro hrací plochu, pergolu nebo bazén a zajistíte si tak soukromí. Část svahu, pokud není příliš prudký, zanechte a úrovně zahrady propojte a sjednoťte pomocí trávníku. Zahrada tak bude působit celistvým dojmem. Ulehčíte si také práci při přesouvání sekačky z jednoho „patra“ zahrady do „druhého“ a dětem zajistíte možnost zimních radovánek. V létě se zase děti vyřádí na klouzačce kopírující svah nebo na desce s horolezeckými úchyty, kde mohou trénovat lezení.

zahradni zed a fasada Stavoblock v harmoni
Samotný dům i zahradní zdi mohou být v harmonii.

Stavebnice Stavoblock umožňují snadno sjednotit zahradní prvky s plotem i domovní fasádou. „Řešili jsme již několik projektů, kdy byl požadavek klienta sjednotit dům i zahradu v podobném designu. Z takového konceptu vždy vznikne úžasná realizace, kde se člověk cítí velice dobře. Zídky z bloků vychází historicky z klasických kamenných zdí, ale oproti nim jsou dokonale staticky provázány. Jsou výškově a tvarově zcela neomezené od pravoúhlých až po zakřivené, kopírující terén. Málokdo ale ví, že lze obložit dům podobnými odvětranými fasádními obklady, které jsou také imitací přírodního kamene, avšak nejsou umělé a krásně se doplňují se zmíněnými zahradními zdmi.“ říká architektka Šárka Křivinková.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze