Úvod

Čistička vzduchu nejen pro alergiky

Každá doba s sebou přináší novinky a trendy v bydlení. Myčka nádobí nebo kávovar je dnes naprosto běžnou součástí kuchyňské linky, robotický vysavač také nachází své uplatnění ve stále větším počtu domácností, ale čistička vzduchu je stále považována za něco nadstandardního, co potřebují doma pouze alergici. Proč je třeba takový mýtus vyvrátit?



Zmiňované spotřebiče jsou sice užitečné a šetří čas, ale jedině čistička vzduchu prospěje tomu nejcennějšímu, co máte, totiž vašemu zdraví. Plíce denně přefiltrují asi 10 000 litrů vzduchu. Dostávají se vám do těla výfukové plyny, smog, cigaretový kouř, všelijaké chemické výpary, bakterie, viry, plno prachu, pyly atd. Tyto miniaturní škodliviny bohužel nejsou vidět, možná proto jim nevěnujete dostatečnou pozornost. Nacházejí se ale všude okolo vás, i v bytě, kam je pustíte otevřeným oknem či dveřmi.

Pořídíte-li si čističku vzduchu, můžete alespoň doma (nebo v kanceláři) zbavit vzduch těchto nežádoucích nečistot. Princip fungování takové čističky je velmi jednoduchý. Nasátý vzduch z místnosti prochází přes filtr, kde se usazují nečistoty, a zpět do prostoru je vypouštěn již čistý. Čističky vzduchu dokáží účinně zachytit prach, pyl, cigaretový kouři i bakterie či viry.

 

Jestliže máte už nyní výrazné dýchací potíže jako např. astma, měli byste asi raději uvažovat o nákupu čističky se soustavou více filtrů, ale především začít tzv. od podlahy. To znamená zbavit byt koberců, záclon, plyšáků, polštářků a dalších tkanin, které jsou pouze zdrojem prachu. A pokud to problémy nezmírní, jsou astmatikům doporučovány čističky vzduchu s HEPA filtry. Musíte ale počítat s tím, že jsou náročnější na provoz i na údržbu a také, že nepracují tiše. Počítejte s náklady na nákup nových filtrů a s vyšší spotřebou elektřiny. Hlučnost přístroje by neměla překročit 40 dB.

 

Pokud netrpíte závažnými dýchacími potížemi, jako prevence vám bohatě postačí čistička vzduchu s elektrostatickým filtrem, má totiž řadu výhod. Je cenově dostupná, nevyžaduje nákup nových výměnných filtrů a má velmi nízkou spotřebu. Pracuje na principu elektronového větru, proto k pohánění vzduchu nevyužívá žádný ventilátor, který by vydával hluk. Můžete ji mít doma tedy zapnutou celý den, i v noci v ložnici, a vůbec o ní nebudete vědět. I její údržba je velmi snadná, elektrostatický filtr se pouze omyje pod tekoucí vodou a čistička může běžet klidně dál.

 

Před nákupem čističky zvažte, co od ní očekáváte, jak velké prostory by měla zvládnout vyčistit, kam ji chcete umístit (může být přenosná i závěsná na zeď), jak se vyměňují filtry a kde je seženete.

Tip k nákupu: Čistička vzduchu Ionic-CARE, více na www.ionic-care.cz



Kam dál?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze