Úvod

Adventní věnec na dveře

Adventní věnec na dveřích je tradiční a pro mnohé neodmyslitelnou součástí předvánoční výzdoby. Jaká je jeho historie? Co přesně symbolizuje? A čím se liší od adventního věnce položeného na stole?


Symbol Vánoc
Adventní věnec je tradičním křesťanským symbolem západní církve, který slouží k odpočítávání dnů, které zbývají od začátku adventu (počítáno od adventní neděle, po které pak následuje bronzová, stříbrná a zlatá) do Štědrého dne. Protože se jedná o velmi krásný dekorativní prvek symbolizující příchod oblíbených vánočních svátků, převzali jej také ateisté a věnec se tak stal obecným symbolem Vánoc po celé Evropě, Americe a některých dalších částech světa. Součástí výzdoby domu se vánoční věnec stává čtyři neděle před 24. prosincem.

adventni vence

Na dveře nebo na stůl
Z hlediska významu není mezi adventním věncem pověšeným na domovních dveřích a věncem položeným na jídelním stole v obydlí podstatný rozdíl. Věnec na dveře je však historicky starší, jeho tradice sahá až do 16. století, zatímco věnce na stůl se kladou až v posledních desetiletích. Další rozdíl je pochopitelně v tom, že na položeném adventním věnci zapalujeme svíce, což v případě věnce na dveřích není z bezpečnostních důvodů vhodné.

adventni venec na stul

Prvky adventního věnce
Každá z dekorativních součástí adventního věnce má svůj význam. Zelené větvičky a svíčky mají představovat protipól ke studené zimě. Jmelí je symbolem štěstí. Jablka, oříšky, hvězdy a další dekorativní prvky mají symbolizovat Vánoce a jejich zvyky.

Zdroj foto: edekor.cz, dekorace-sperky.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze