Úvod

5 sáňkařských drah a kopců, které stojí za sjezd

Sáňkujete rádi? Tak byste rozhodně měli navštívit a sjet následující kopce a trasy.


1. Špindlerův Mlýn

Délka: téměř 3 kilometry
Cena: základní jízdné 270 Kč (zapůjčení saní v ceně), děti do 7 let zdarma

Nejdelší osvětlená sáňkařská dráha v ČR se nachází poblíž Špindlerova Mlýna. V ceně vstupenky je i autobusová doprava na začátek dráhy. Základní jízdné včetně půjčovného za sáňky vyjde na 270 Kč, každá další jízda pouze na 150 Kč. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti stojí 890 Kč. Jezdit navíc můžete i potmě, a to až do 20.00.

2. Dolní Morava

Délka: 2,5 kilometru
Cena: bez poplatku, platí se pouze za lanovku (190 Kč / 1 dospělá osoba)

Pod Králickým Sněžníkem na vás čeká dráha, která je při příznivých podmínkách otevřená každé úterý, pátek a sobotu. Jelikož je dráha vedena napříč sjezdovkami, sáňkovat je možné až navečer, po jejich uzavření. Jízda je tam povolena pouze na saních s brzdou, pokud takové nevlastníte, na místě si je půjčíte za vratný poplatek 300 Kč.

3. Janské Lázně

Délka: 3,5 kilometru
Cena: bez poplatku, platí se pouze za lanovku (280 Kč / 1 dospělá osoba)

Černohorská sáňkařská cesta vede z Černé hory do Janských Lázní. Přezdívá se jí také Zvonková cesta ještě z dob, kdy se po ní před 100 lety jezdilo na starých rohačkách, které byly vybaveny zvonky a rolničkami, aby se zabránilo případnému střetu. Vstup na dráhu není zpoplatněn, saně si lze vypůjčit v dolní stanici lanovky. Sáňkařská cesta je otevřena od 8.00 do 17.00.

4. Sport areál Klíny

Délka: 600 metrů
Cena: bez poplatku

Nenáročná a krátká dráha je vhodná pro začátečníky nebo rodiny s dětmi. Trasa je volně přístupná, na místě není půjčovna, to znamená, že sáňky, lopaty, pytle i dětské boby si musíte přivézt vlastní. Problémem může být i absence lanovky, takže počítejte s výstupy pomocí vlastních sil.

5. Nejdelší sáňkařská dráha v Evropě

Jestliže se cítíte na něco trochu ostřejšího, rozhodně vyzkoušejte nejdelší sáňkařskou dráhu v Evropě s názvem Big Pintenfritz. Švýcarský sjezd dlouhý neuvěřitelných 15 kilometrů vede z hory Faulhorn do Grindelwaldu a je přerušená jen pár rovinkami a občerstvovacími stanicemi. Připravte se také na pořádný výšlap. Na vrchol hory se sice dostanete lanovkou, jenomže pak vás čeká ještě dvouhodinová chůze s pětisetmetrovým převýšením. Následná jízda ale stojí za to, jelikož se vám po cestě nabízejí přenádherné výhledy a malebná zasněžená krajina.

Zdroj obrázku: Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze