Úvod

5 nejčastějších chyb při výběru sedací soupravy

V rámci vybírání nové sedací soupravy hledíme především na její rozměr, barvu a tvar. Když pohovka vyhovuje všem 3 kritériím, máme většinou vybráno. Často tak opomíjíme neméně důležité vlastnosti. A v čem že to většinou chybujeme?


1. Kupujeme příliš měkké pohovky
Když v obchodě testujete sedací soupravy, měli byste být ostražití u příliš měkkých pohovek. Přehnaně měkká výplň může být na první dosednutí sice příjemná, ale po nějakém čase na to doplatí vaše záda. Příliš měkká sedačka jim totiž neposkytne dostatečnou oporu, a tak deformuje správné držení těla. Navíc se takové pohovky daleko rychleji prosedí. Vybírejte proto raději mezi modely s trochu tvrdší, kvalitní výplní.

1. Chyba: Kupujeme příliš měkké pohovky

2. Místo kůže si omylem pořídíme napodobeninu
Pokud vás láká kožená sedací souprava, měly byste si dát především pozor, abyste omylem nekoupili méně kvalitní koženku nebo tzv. štěpku. Pečlivě si proto pročtěte popis modelu, a pokud je na některých částech použit jiný materiál, mělo by to být maximálně na bocích nebo na zadní straně sedačky. Změnu materiálu poznáte snadno tak, že přejedete po pohovce rukou. Zkontrolujte také švy, které by neměly být příliš napnuté, a to hlavně na nejvíce namáhaných místech.

2. Chyba: Místo kůže si omylem pořídíme napodobeninu

3. Nekvalitní rozkládací pohovky odhalíme až doma
Pokud vás zajímají především rozkládací sedací soupravy, měli byste se při výběru soustředit hlavně na 3 věci – velikost spací plochy, kvalitu rozkládacího mechanismu a možnost úložného prostoru. Pohovka by po rozložení měla mít délku alespoň 190 cm, aby se na ní pohodlně spalo, a způsob rozložení lůžka by měl být co nejjednodušší. Ideální je, když si vyzkoušíte rozložení a složení sedačky několikrát přímo v obchodě. Pokud se vám zdá, že to nejde patřičně hladce, nebo se mechanismus občas dokonce zasekne, poohlédněte se raději po jiném modelu.

3. Chyba: Nekvalitní rozkládací pohovky odhalíme až doma

4. Neřešíme údržbu a pravděpodobnost snadného zašpinění
Zajímejte se také o to, jestli jsou potahy sedací soupravy snímatelné, nebo jsou pevnou součástí celého nábytku. Pokud si pořídíte pohovku, jejíž potah můžete snadno sundat a vyprat v pračce, nebo nechat vyčistit, nemusíte se tolik bát případného znečištění. V opačném případě se poptejte na možné techniky čištění přímo u prodejce. Hlavně u světlých pohovek by náročnost údržby materiálu měla hrát při výběru hlavní roli.

4. Chyba: Neřešíme údržbu a pravděpodobnost snadného zašpinění

5. Zapomínáme na nebezpečí světlých sedacích souprav
U bílých, béžových a dalších pohovek světlých barev byste měli být dvojnásobně obezřetní. U modelů světlejších odstínů si vždy zjistěte, z jakého materiálu jsou potahy vyrobené, jak náchylné jsou k ušpinění a co dělat v případě jejich znečištění. Na trhu totiž existují pohovky, které snadno zabarvíte jen sezením v tmavých džínách, ale i takové, ze kterých snadno dostanete skvrnu od propisky nebo od červeného vína. A určitě byste doma měli raději druhý typ, že?

5. Chyba: Zapomínáme na nebezpečí světlých sedacích souprav

Kromě sedacích souprav v obchodním domě IKEA najdete bohatou paletu doplňků a inspiraci pro zařízení celého bytu. Zkrátka každý si tu najde to své.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze