Úvod

Zvládnete sami renovaci parket?

Záleží na tom, v jakém jsou parkety či dřevěné podlahy stavu. Pokud jste šikovní a Vaše podlaha vyžaduje pouze částečnou renovaci, zahrnující přebroušení a přelakování či přeolejování parket, stačí si půjčit potřebné nářadí, nakoupit materiál a s chutí do toho, půl je hotovo. Ovšem v případě, že si na tuto práci netroufáte, anebo je třeba provést kompletní renovaci, byste měli svou podlahu raději svěřit odborníkům.


Jaký stupeň renovace je třeba?
Podle čeho poznáte, jaký stupeň renovace parket je zapotřebí? Přeci podle míry jejich poškození. Pokud Vaše pakety při chůzi vržou, jako byste se procházeli po strašidelném zámku, nebo Vám dokonce ujíždějí a navíc jsou mezi nimi mezery, ve kterých mohou pohodlně bydlet drobní živočichové, není co řešit. Kompletní renovace je nutná. Co přesně toto řešení obnáší? Zjednodušeně řečeno vytrhání starých parket a jejich opětovnou pokládku nebo rovnou nahrazení novými.

podlaha z parket

Kompletní renovace krok za krokem
Tedy přesněji – parkety nejprve vytrháte, vytřídíte ty, které by se daly opětovně použít, doplníte chybějící a provedete pokládku. Pokud ale nejste od fochu, anebo nepatříte mezi nadprůměrně zručné kutily, tak na tyto práce rovnou zapomeňte. Kompletní renovace je totiž úkol výhradně pro zručné řemeslníky. Jestliže se přeci jen chcete pustit do pokládky sami, respektujte alespoň dodržování zásady, že nové parkety patří k novým a staré ke starým. To znamená, že staré parkety je dobré seskládat na podlahu jedné místnosti, a nové do druhé.

lesteni parket

Je renovace dobrý nápad?
Než si renovaci objednáte, dobře zvažte, zda nebude ve Vašem případě vhodnějším řešením položení nových parket. S parketami je to totiž často jako se stavbou nového domu. Novostavba může být i výrazně levnější nežli rekonstrukce objektu ve zdevastovaném stavu. V případě, že si nejste jisti, požádejte odborníky o konzultaci na místě.

stroje na renovaci parket

Jedna bruska nestačí
Pokud již víte, že ve Vašem případě postačí částečná rekonstrukce, tedy „pouhé“ přebroušení a přelakování či přeolejování parket, můžete to opět řešit pozváním odborníka, nebo svépomocí, ta je v tomto případě snazší a tedy dostupnější každému šikovnějšímu kutilovi. Pokud jste se rozhodli renovaci parket vyřešit svépomocí, pamatujte, že zárukou úspěchu je nejen Vaše zručnost, ale také použití správného nářadí. Nejčastější chybou, kterou se dopouštějí amatérští podlaháři, je totiž používání jediné brusky. Správné broušení však vyžaduje několik typů brusek. Že Vám ve Vaší půjčovně nářadí nabídli pouze jedinou? Jděte jinam, nejlépe tam, kde Vám nejen půjčí kompletní vybavení, ale také dobře poradí. Volte také takové brusky a půjčovnu, který zajistí tzv. bezprašné broušení. Díky tomu budete moci renovovat i podlahu v již obývaném domě či bytě.

pristroje na renovaci parket

Vše pro dřevěné podlahy
V půjčovně brusek pro parkety, která je součástí předního specialisty na renovaci podlah - společnosti Ardor, můžete vyžít poradenských služeb, stejně jako možnosti nákupu vysoce kvalitních materiálů. Najdete zde masivní dřevěné parkety z masivu dubu, jasanu či exotické dřeviny merbau, klasické i velkoformátové dřevěné palubky, podlahové lišty a další materiály pro dřevěné podlahy. Portfolio služeb samozřejmě zahrnuje i řemeslné práce - broušení parket, údržbu podlah, přípravu podkladu, prostě vše od A až do Z.

Ať už se tedy pouštíte do renovace podlahy svépomocí, anebo hledáte spolehlivý tým zkušených podlahářů, víte, na koho se obrátit.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze