Úvod

Zelené střechy a prosvětlení interiéru

Zelené střechy se staly oblíbeným trendem moderní architektury, a to z několika důvodů. Prodlužují životnost hydroizolace, příznivě ovlivňují klima uvnitř staveb, přirozeně dotvářejí vzhled objektů a v mnoha případech zároveň umožňují svým majitelům získat příjemné relaxační zákoutí „nad stropem“. S oblibou zelených střech však roste i potřeba řešit otázku přístupu denního světla dovnitř domu. Řešení existuje několik.


Jeden z nejvýznamějších výrobců v odvětví střešních oken, společnost FAKRO, má ve svém sortimentu celou řadu technologicky vyspělých a vysoce úsporných produktů, které dokážou tuto problematiku efektivně řešit. Jedná se především o střešní okna do plochých střech, světlovody a také solární systémy.

zelena strecha s okny FAKRO

Okna do plochých střech
Okna do plochých střech se v moderní architektuře používají nejvíce tam, kde nelze použít standardní fasádní okna, a to proto, aby v interiéru umožnily zajistit dostatečný příliv denního světla. Kromě prosvětlení interiéru přirozeným způsobem patří mezi jejich hlavní přednosti možnost větrání a v případě oken FAKRO také pěkný moderní vzhled, vysoká funkčnost a vynikající tepelně izolační vlastnosti. Okno typu C (DEC-C U8) s pasivním zasklením se může pochlubit součinitelem prostupu tepla
U=0,72 W/m2K dle normy EN 12567-2 (pro rozměr 120x120 cm), okno typu F pak součinitelem prostupu tepla U=0,76 W/m2K dle EN 12567-2, což ho předurčuje do nízkoenergetických a pasivních budov. Další výhodou okna F je možnost výroby v atypickém rozměru, což umožňuje snadnou výměnu světlíků. V případě zabudování do oken C a F do zelené střechy lze provést osazení nástavci, které umožní okno zvednout, a nainstalovat na zatravněnou plochu.

svetlovod na strese

Světlovody, zajímavá alternativa oken
Další inovativní řešení, jak vyřešit otázku prosvětlení prostoru pod zelenou střechou, přinášejí tubusové světlovody. Světlovody nacházejí své uplatnění především tam, kde nelze nainstalovat střešní či fasádní okna, ale mohou sloužit také jako sekundární zdroj světla, a výrazně tak přispět ke zvýšení úspor energie. Vzhledem k tomu, že množství plynoucího světla závisí na intenzitě slunečního svitu mimo budovu, je velmi důležitým faktorem ovlivňujícím funkčnost světlovodu jeho umístění.

svetlovody v interiéru

Při výběru světlovodů je neméně podstatné přihlédnout k velikosti, tvaru a výšce osvětlované místnosti, dále pak k její barevnost, uspořádání nábytku, atd. Při volbě konkrétního typu z 5 variant světlovodů Light Tunnel se primárně vychází z velikosti osvětlované plochy.

FAKRO sestava oken a solarnich kolektoru

Solární kolektory šetří energii
V sortimentu FAKRO rovněž najdeme solární kolektory, panely primárně určené k využití nezpoplatněné solární energie, a tím ke snížení nákladů na provoz domu. Komplexní solární systém FAKRO určený pro montáž kolektorů v ploše střechy zaručuje využití volné plochy střechy, optimálně zapadá do kostry budovy a zvyšuje účinnost solárních kolektorů.
Pokud se v rámci projektu počítá s montáží střešních oken, systém těsnících lemování FAKRO umožňuje jejich jednoduché spojení s kolektory. Důkazem vysoké kvality kolektorů FAKRO je evropský certifikát Solar Keymark, který zároveň potvrzuje, že výrobek splňuje požadavky evropské normy EN-12975.

solarni kolektory a okna FAKRO

Ať už se pouštíte do realizace novostavby, nebo do rekonstrukce střechy, věříme, že jsme Vám přinesli hodnotný zdroj inspirace. Při výběru komponentů pamatujte na to, že stejně jako v případě ostatních stavebních prvků i zde platí, že (pokud je to možné) veškeré komponenty střechy se vyplatí pořizovat u jednoho výrobce. Vše, co potřebujete k prosvětlení své zelené střechy, najdete na stránkách www.fakro.cz.
                                           FAKRO lugus
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze