Úvod

Zdravý domov má svá pravidla

Snažíte se žít zdravě? Bez zdravého domova to nepůjde! Co si však máte pod tímto pojmem představit? Krásný dům obklopený zelení? Prostředí, v němž se dobře dýchá? Anebo útulný interiér bez jediné známky stresu? Přimíchejte do svého koktejlu zdravého domova od všeho trochu!


Komfortní bydlení je základ
Základem našeho spokojeného života je zdravé prostředí, ve kterém žijeme. V užším pojetí tedy zdravý domov. Kdo po něm touží, ten nesmí zapomínat na to, že pro jeho vytvoření je třeba splnit určité předpoklady, a pro jeho fungování dodržovat některá pravidla. Obojí blíže rozvedeme na následujících řádcích. 

Představy jednotlivých lidí o zdravém domově se mohou v mnohém lišit. Nám se však podařilo najít několik společných charakteristik, na kterých se většina lidí shodne. Když jsme se zeptali dvaceti různých respondentů, co je podle nich primární podmínkou k vytvoření zdravého domova, nejčastější odpověď zněla, že je to komfortní bydlení. 

S tím se pak pojí další požadavky, týkající se především stálého a dostatečného přísunu čerstvého vzduchu, stejně jako optimální tepelné a světelné pohody. A konečně (to se týká nejen prevence výskytu civilizačních chorob, ale i našeho čistého duševního zdraví) nerušenost domácího prostředí rizikovými faktory, jako je například stres, elektrosmog, hluk, nebo kouření. K výše uvedeným požadavkům můžeme ještě jako bonus připojit krásnou zahradu, výhled do zeleně a příjemné okolní prostředí. 

Bez čistého vzduchu to nejde 
Existence zdravého domova je bez pravidelného a dostatečného přísunu čerstvého vzduchu v podstatě nemyslitelná. Ve většině obytných prostor se potýkáme právě s tímto problémem. Podle odhadů až 80% z nás žije v nezdravém domácím prostředí. Vzduch uvnitř obytných místností je buď příliš teplý (zejména v bytech mívají lidé přetopeno), nebo naopak chladný, a hlavně nedostatečně vlhký. Jakmile se v místnosti octne větší počet lidí, průběh návštěvy může značně znepříjemnit tzv. vydýchaný vzduch. Jak tomuto nešvaru účinně předejít? Nejlépe instalací rekuperačního systému. Rekuperace znamená proces recyklace vzduchu. Rekuperační systém se postará o to, aby odpadní vzduch v pravidelných intervalech opouštěl místnosti v domě, a byl nahrazován čerstvým. Výhody jsou zřejmé. Kromě toho, že využití systému rekuperace ve svém důsledku vede k citelné úspoře energie za vytápění (uvádí se až 70%), je Váš domov neustále zásoben příjemně čerstvým vzduchem s optimální vlhkostí. Nemusíte tedy vůbec větrat (a bát se, že velký rozdíl teplot mezi domácím a venkovním vzduchem může být například příčinou Vašeho nachlazení), a přesto se Vám bude doma dobře dýchat. Pokud si tento systém nemůžete dovolit, uvažujte alespoň o čističce vzduchu. 

Pozor na prach
Dalším nepřítelem zdravého domova je prach. Každá profesionální uklízečka či majitelka úklidové firmy Vám ochotně potvrdí, že zametání a odstraňování prachu nevhodným způsobem škodí zdraví, a to nejen alergiků! Pokud chcete zdravě žít, při úklidu nahraďte zametání, které zbytečně víří prach, luxováním! Ani vrstvy prachu, které usedají na nábytek, neodstraňujte pomocí suché prachovky. Raději použijte vlhký hadřík! Vedle luxu se Vašimi dalšími spojenci při vytváření zdravého domova mohou stát zelené rostliny. Jistě si pamatujete ještě ze školy, že pohlcují prach a zvlhčují vzduch. A navíc jsou přirozenou ozdobou každé místnosti. Kromě ložnice samozřejmě. Tam nemají co pohledávat. A nač si dát ještě pozor? Na tzv. chytače prachu, jako jsou závěsy, otevřené police plné věcí a přemíra domnělé dekorace. Věříme, že když dáte na naše rady, bude se Vám doma lépe žít!

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze