Úvod

Zastřešené pergoly jsou ozdobou domu

Ranní káva, odpolední siesta nebo večerní posezení s přáteli nebo rodinou, to vše umožní moderní zastřešené pergoly. Zastřešení je víceúčelové, takže je možné ho využít také jako garážové stání pro osobní vůz nebo motocykl. Pergoly jsou praktické a navíc vhodně doplňují dekorativní část domu. Opticky zvětšují obytný prostor domu a střecha chrání zahradní nábytek.


Jednoduché zastřešení nebo ozdobná pergola?
Zastřešené pergoly je možné dnes pořídit i jako stavebnici. Výhodou je, že jsou variabilní a dají se dobře kombinovat s dalšími doplňky. Vhodné jsou zejména dělící stěny nebo dekorativní mříže. Záleží na využití, protože dělící stěny se používají jako zástěny třeba proti slunci a větru. Naopak dekorativní mříže mohou být oporou pro popínavé květiny, čímž se zvyšuje atraktivnost pergoly.

zastresene posezeni u domu

Kvalitní materiál je základ!
Na pergolách by se nemělo moc šetřit, protože stejně jako vnější části domu, musí odolávat různým klimatickým podmínkám. Zastřešené pergoly by měly být opatřeny odolnou a kvalitní střešní krytinou. Neméně důležitá je pevnost konstrukce, kterou ideálně tvoří lepené hranoly z hladce ohoblovaného dřeva, které se nekroutí, nepraskají a dobře absorbují nátěrové hmoty. Nejčastěji jde o vysušené dřevo z jehličnanů.

zastresena pergola

Nezapomínejte na pevné ukotvení
Pergoly nejsou samostojné, ale musí se k zemi připevnit, nejčastěji zemními vruty nebo betonovými patkami. Zemní vruty mohou být běžnou součástí pergol nebo je můžete zakoupit samostatně. Oproti tomu betonové patky se vždy prodávají zvlášť. V každém případě ukotvení pergoly nepodceňujte.
Pokud máte atypický prostor, kde chcete pergolu vybudovat, nebo se vám nelíbí žádná z nabízených pergolových stavebnic, můžete si ji nechat vyrobit přímo na míru daného prostoru a přesně podle vašeho přání. Budete tak mít originál, o kterém můžete právem říkat: „To jsem si navrhnul sám!“
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze