Úvod

Zajímavé vychytávky, které zvýší praktičnost vaší domácnosti

Zařizujeme novou domácnost? Pak s největší pravděpodobností narážíte na určité limity – typicky omezenou podlahovou plochu. Každý většinou chce do svého domu vtěsnat více, než je možné. Pomoci si ale můžete chytrými vychytávkami, které zvýší celkovou praktičnost stavby.


Umělé osvětlení, to už dávno nejsou jen lustry

Chcete si například pořídit lampu na čtení k pohovce v obývacím pokoji? Pokud není umístěna v rohu za sedačkou, může lampa zabrat hodně prostoru. Zajímavou alternativou může být nástěnná lampa s dlouhým ramenem. Ta je připevněna na zeď a může poskytnout potřebné lokální světlo, aniž by ubíralo z podlahové plochy.

Také stolní lampičky nemusí omezovat vaši pracovní plochu na desce. Existují lampičky, které lze přichytit k zadní nebo boční hraně stolu.

Promyšlené úložné prostory

Úložných prostor není nikdy dost. Naštěstí existují způsoby, jak si jich dostatek vytvořit, aniž byste museli činit zásadní kompromisy.

Typickým příkladem jsou vestavěné skříně, které využívají zabranou podlahovou plochu opravdu maximálně. Při návrhu skříně se soustřeďte na to, abyste si navrhli takové rozvržení vnitřku, které vám bude maximálně vyhovovat. Někdo preferuje velké množství polic, další zase spíše tyče na ramínka. Vestavěné skříně se vždy realizují na míru, máte proto unikátní možnost vše ovlivnit.

Mezi oblíbené úložné prostory patří také vnitřek postele. Doporučujeme vám spíše postel s vyklápěcím roštem. Oproti bočním zásuvkám bude místa pro úschovu věcí nesrovnatelně více.

Ve vícepatrových domech můžete zásuvky pro úschovu některých věcí zabudovat i do schodiště. Samozřejmostí jsou pak sklepní a půdní prostory, kde lze uskladnit rozměrnější předměty.

Raději matná než lesklá

Nechcete-li od rána do večera uklízet, raději minimalizujte množství lesklých ploch. Ty se totiž velice jednoduše ohmatají a vypadají nevzhledně, přestože špinavé ve skutečnosti nejsou. Mluvíme o obkladech, laminovém nábytku, stolech i dveřích. V poslední době jsou moderní i matné vodovodní baterie. Pokud sázíte na praktičnost, matná úpravy by měla být vždy první volbou.

Myslete na to, kdo doma bydlí

Vždy, když provádíte nějaké úpravy nebo pořizujete nové vybavení, promyslete, kdo ve vaší domácnost bydlí. Například u kuchyňské linky se běžně realizuje vyvýšená pracovní plocha v případě, že v domácnosti bydlí vysocí lidé. U vaření vás pak nebude bolet za krkem.

Platí to ale i o návštěvách. Často u vás někdo přespává? Pak si pořiďte prostorný rozkládací gauč, na kterém hosty můžete komfortně ubytovat.

Pokud z domova pracujete, můžete si zase pořídit polohovací stůl, který umožní práci vestoje. Podobných vychytávek lze nalézt nespočet.

Zdroj foto: Pexels
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze