Úvod

Vzduchotechnika do moderního domu

Pokud jste ve fázi výstavby domu nebo se chystáte na výraznou rekonstrukci, stojí jistě za zvážení, zda se nevyplatí si nechat nainstalovat vzduchotechniku. Díky tomu se v domě bude pravidelně měnit vzduch, což je především u moderních domů s dokonale těsnící okna nutností. Co to vzduchotechnika je a jak vám může pomoci, se dočtete v našem článku.


Víte, že…
by se měla v místnosti vyměnit za hodinu až polovina vzduchu? je to důležité pro zdraví obyvatel domu, zvláště pak pro děti a starší osoby. V moderních domácnost se udělá vše pro to, aby se zabránilo unikání tepla do okolí.

Zatepluje se fasáda a vyměňují se stará okna za plastová, která mají skvělé těsnící vlastnosti. Kvůli tomu se ale objevuje nový problém, a to nedostatečné větrání. vyřešit to může vzduchový výměník.

Co to je vzduchotechnika?

Vzduchotechnika je technické řešení větrání aplikované především v moderních domácnostech. Díky ní je zachována nutná cirkulace vzduchu v obytných prostorech. Jejich hlavním úkolem je doprava úprava vzduchu do budovy. Odváděn je vydýchaný vzduch a přiváděn je vzduch čerstvý.

Jedná se tak o kompletní zabezpečení výměny vzduchu a to jak jednoduchými přístroji, tak i složitými systémy (v průmyslových objektech). Klasickými příklady vzduchotechniky jsou klimatizace, čističky vzduchu nebo ionizátory. Tyto moderní technologie dokáží vzduch obohatit. Dokáží ho zvlhčit, ohřát nebo ochladit a celkově tak přispívat k zdraví a pohodě člověka.

Pro koho je vzduchotechnika vhodná?
Co se týče budov, je zcela nezbytné vzduchotechniku instalovat do nízkoenergetických a pasivních domů, ale také do moderních novostaveb nebo do starých domů jako součást rekonstrukce.

Odborníci ji doporučují do domů, které mají zvýšený výskyt radonu a do domácností, kde žijí astmatici, alergici a malé děti. Vzduchotechnika v pojetí pasivního domu znamená jednoduchý systém s malou jednotkou, doplněný o vedení potrubí (kanálky v podlahách, potrubí v podhledech, stropu apod.).

Jak zajistit výměnu vzduchu?
Výměna vzduchu jde zajistit různými způsoby, ale ne všechny jsou vhodné. Klasické je přirozené větrání. To je klasické větrání okny a dveřmi, dokud nedojde k dostatečné výměně vydýchaného vzduchu za čerstvý. Nevýhodou je, že vzduch nelze nijak upravit a větrání v zimních měsících se nevyplatí.

Další možností je tak nucené větrání. To zajišťují ventilátory, které vzduch mohou čistit a dále upravovat. ideálním řešením je kombinace obou způsobů, využívat jak klasické větrání, tak i nuceně, zvláště v koupelnách, kuchyních nebo sušárnách.

Co je to rekuperace?
Kompletní systémy, které se v domě starají o výměnu vzduchu, využívají systém zpětného získávání tepla, tzv. rekuperaci. Ve speciálním výměníku předává vzduch, který odchází z domu své teplo vzduchu, který přichází z venku. V létě je pak proces opačný. Důležité je, že k výměně vzduchu nemusí docházet tak často přirozeným větráním.

Pro začátek vyzkoušejte klimatizaci
Pokud zrovna nebydlíte v nízkoenergetickém domě nebo se nechystáte pro rozsáhlou rekonstrukci, je dobré si zajisti výměnu vzduchu klimatizací. Za prvé se jedná o levnější řešení a za druhé současné moderní klimatizace dokáží se vzduchem zázraky. Například klimatizace LG a klimatizace Sinclair jsou zároveň čističkami vzduchu a obsahují ionizátor.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze