Úvod

Významné osobnosti interiérového designu dneška

Rádi byste svůj domov obohatili nějakým opravdovým designovým kouskem? Ať už se jedná o nábytek, svítidlo nebo drobnost v podobě dekorace nebo předmětu denní potřeby, představujeme Vám několik významných tvůrců interiérového designu.


Philippe Starck - velice silná osobnost francouzského interiérového a nábytkového designu. Navrhoval interiéry Elysejského paláce a jeho nové pojetí interiérového designu je velmi vyhledávané a žádané.

Philippe Starck - lampy

Navrhoval mimo jiné pro Driade nebo Kartell, ale do jeho tvorby patří i předměty denní potřeby jako jsou třeba kartáček na zuby a lis na citron. Jeho tvorba nese rysy míchaní stylů (rokoko, moderna).
Philippe Starck - kartacek na zuby, lis na citrusy


Jasper Morrison
- britský autor, který navrhuje pro firmu Cappellini. V současnosti se obrací zpět k přírodním materiálům a jejich surovosti. Jako první navrhl a vyrobil židli metodou vstřikování plastu tzv. Air Chair.
Jasper morrison - designovy nabytek

Ron Arad
- Izraelec, jež začínal v Londýnské svářečské škole. Jeho návrhy jsou rozbujelé, pojaté velice sochařsky. Pracuje s motivem obliny, děr plného a prázdného prostoru.

Ron Arad - kovovy nabytek
Tom Dixon
- patří mezi nejvýznamnější autory ve Velké Británii. Též vychází ze svářečských počátků. Orientuje se na ekologii a ekologický design, stojí za firmou Habitat a firmou Artek, která je založená Alvarem Aaltem.

Tom Dixon - svitidla

Tom Dixon - nabytek

Patricia Urquiola
- žena, která je ikonou průmyslového designu. Španělka, která žije a pracuje v Itálii. Její návrhy jsou jemné a ženské, poměrně dekorativní. Z počátku tvorby se jednalo zejména o květinové motivy.

Patricia Urquiola - umyvadlo s kvety

Patricia Urquila - kreslo

Maarten Baas
- holandský tvůrce mladé generace. Proslavil se kolekcí opálených nábytků. Dnes se pohybuje převážně na poli konceptuálního umění.
Maarten Baas - opalovany nabytek
Maarten Baas - roztekajici se nabytek
Tokujin Yoshioka
- jeden z nejznámnějších japonských tvůrců. Jedná se velice často o beztvaré návrhy, zabývá se tématem mikrostruktur a textur, většinou v bílé barvě.

Tokujin Yoshioka - kreslo

Karim Rashid
- Egyptský tvůrce, inspiračně se navrací k 60-tým létům. Jeho návrhy jsou barevné a oblé se stopami pop-artu.
Karin Rashid - designova sedacka

Karim Rashid - barevne zidle

Antonio Citterio
- Italský architekt a nábytkář. Pracuje pro B&B Italia a Kartell.

Antonio Citterio - bile chlupate kreslo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze