Úvod

Vybíráte světla do obýváku? Poradíme Vám!

Sháníte inspiraci s výběrem světelných doplňků do obývacího pokoje? Jak všichni dobře víme, obývací pokoj je nejnavštěvovanější místnost v bytě. Kvalitní a moderní osvětlení znásobí krásu Vašeho obývacího pokoje. Pokud si ovšem pořídíte to správné! Poradíme Vám!


Světla do obýváku
Nejprve si společně zopakujme základní pravidla, která se týkají výběru osvětlovacích předmětů. Všichni dobře víme, že jedno světlo uspokojí naše potřeby tak maximálně na toaletě, kde zpravidla netrávíme několik hodin denně. V obytných místnostech, jako je například kuchyně, nebo obývací pokoj potřebujeme minimálně dva druhy osvětlení, doporučuje se však dvojnásobný počet. Nejde jen o to, abychom měli k dispozici možnost kdykoli si vytvořit příjemné prostředí – doslova lusknutím prstu (nebo chcete-li stisknutím vypínače), ale také o bezpečnost. Pro tentokrát ponechme kuchyni stranou a posviťme si rovnou na interiér obývacího pokoje. 

Čtyři zdroje světla
Čtyři jsou světové strany, koně ve dvoře a také obecně doporučovaný počet osvětlovacích prvků v obývacím pokoji. Kterým světlem začít? V prvé řadě si potřebujeme pořídit jedno velké centrální osvětlení, které bude dominovat celému interiéru. Nemusí se vždy nutně jednat o zabudované stropní světlo. Jeho funkci může plnit i několik lamp umístěných na protilehlých stěnách. Tento druh osvětlení využijete při všech aktivitách, na které potřebujete dobře vidět, jako je například luxování, případně hledání ztraceného předmětu. 
Centrální světlo je dobré doplnit dalším osvětlovacím prvkem, a to především v blízkosti televizní obrazovky. Když totiž sledujete televizi v temné místnosti, namáháte tak své oči více než je zdrávo. Malá lampička zde odvede velkou službu nejen Vašim očím. 

Tip: Až budete sledovat horor, můžete lampičku zhasnout, abyste se nepřipravili o to správné napětí! 

Pro zdraví Vašich očí
Výše uvedené dva druhy osvětlení patří snad do každého obývacího pokoje. Pokračujme však dále. Volba ostatních osvětlovacích prvků je ovlivněna stylem našeho života, konkrétně množstvím času, který trávíme v obývacím pokoji, stejně jako druhem činností, které zde obvykle vykonáváme. Kupříkladu pokud část obývacího pokoje slouží jako pracovna, na pracovním stole nesmí chybět třetí osvětlovací prvek. Může jím být opět lampička. Dbejte na to, aby světlo přicházelo zleva (jestliže jste levák, tak zprava). Osvětlení pracovního stolu má své opodstatnění, i když pracujete výhradně na notebooku či stolním počítači, jehož monitor je mimo jiné světleným zdrojem. Stejně jako v případě televizní obrazovky se zde doporučuje používat přídavné osvětlení

Posviťte si na své hobby 
Jestliže si v obýváku rádi čtete (nebo třeba pletete) v křesle, jistě se Vám bude ke křesílku hodit elegantní lampa na štíhlé vysoké noze. Nebo hrajete karetní a jiné společenské hry? Osvětlete si svůj hrací stoleček. Je pro Vás obývací pokoj ideálním místem k mileneckým hrám? Bez decentního zdroje teplého tlumeného světla se nejspíš neobejdete. 

Designové lahůdky
Osvětlovací prvky patří mezi velmi populární interiérové doplňky. Jejich instalace obyčejně není náročná, celkový efekt však bývá velkolepý. Vášniví milovníci umění, jejichž stěny se honosí krásnými obrazy, mohou použít drobné zářivky k osvětlení svých oblíbených uměleckých děl. Někdy je uměleckým dílem samotný osvětlovací předmět. Jeho volba je pochopitelně podmíněna celkovým designem interiéru. 

Tip: Svůj obývací pokoj můžete zkrášlit velkým kovaným svícnem, lampou bizarního tvaru (mnohoúhelník, torzo lidské postavy, zvláštní rostlina), nebo celou sadou originálních světýlek.

Nechte tedy vyniknout krásu Vašeho obývacího pokoje v záři zajímavých osvětlovacích předmětů!


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze