Úvod

Poradíme vám, jak během veder zaručeně snížíte teplotu v bytě

Pro nikoho z nás není přehřátý byt místem, kde bychom rádi trávili čas. Přitom existuje několik způsobů, jak doma teplotu snížit. Co způsobuje její zvyšování a jak se s ní vyrovnat?


Jednou z možností je instalace klimatizace, která je však finančně náročnější, a nevyhnete se stavebním úpravám. Ne každému navíc klimatizace svědčí, protože právě ona je nejčastější příčinou letních onemocnění. Naštěstí existují i jednodušší a stejně efektivní řešení v boji s vysokými teplotami.

Přes den nevětrejte


Asi každého z nás napadne, že nejúčinnějším řešením bude otevření okna. Tato myšlenka je sice správná, ale ne během parných letních dnů. V létě se doporučuje mít okna přes den zavřená a zatemněná a větrání provádět až večer, kdy se teplota sníží. Ostatně okno můžete nechat otevřené přes celou noc. Během dne by se totiž do vašeho bytu dostalo ještě více tepla zvenku.



Zatemněte okna


Teplotu v bytě nejlépe snížíte, když budete mít přes den zatažené žaluzie. Žaluzie jsou schopny pohltit a odrazit sluneční záření, které na ně dopadá, takže se nedostanou dál do pokoje. Ve večerních hodinách je dobré žaluzie vytáhnout, protože teplo, které během dne naakumulovaly, by zbytečně sálalo do místnosti.

Před teplem váš byt spolehlivě ochrání venkovní žaluzie a předokenní rolety. Venkovní žaluzie jsou až 10x účinnější než žaluzie vnitřní. Pokud jsou navíc vybaveny čidlem reagujícím na světlo, dokážou váš interiér před teplem efektivně ochránit. Předokenní rolety vás kromě slunce chrání i před hlukem a zvyšují také ochranu soukromí i majetku. Tyto venkovní komponenty pohání motor, takže jejich ovládání je hračka.



Používejte ventilátor


Ventilátor dokáže efektivně rozpohybovat vzduch v místnosti bez toho, abyste se báli o svoje zdraví. Pryč jsou doby nepříliš atraktivních výrobků s velkými lopatkami a drátěnými chrániči. Dnešní trh nabízí designové ventilátory bez vrtule a s regulací výkonu i směru proudění vzduchu. Bonusem bývá funkce ionizátoru, tedy zvlhčování vzduchu. Bezlopatkové ventilátory nejen dobře vypadají, ale také jsou, vzhledem k dětem, bezpečnější.

Zvlhčujte vzduch


Pro ochlazení bytu můžete využít i vodu. Jednou z možností, která je navíc i estetická, je rozestavění váz s živými květinami po celém bytě. Díky tomu jej proměníte v letní zahradu a vypařující se vodou snížíte teplo v bytě. Většího efektu však dosáhnete, pokud na zatemněná okna pověsíte ručník či vlhké prostěradlo. Dalším způsobem je namočení závěsů. Zatemněná okna nechte pootevřená, aby dovnitř proudil vzduch, který bude odpařovat vodu, čímž dojde ke zvlhčení ovzduší v místnosti. V případě, že okna nechcete otvírat, přehoďte mokrou utěrku přes ventilátor.

Užijte si léto v bytě bez nesnesitelných veder. Stačí se držet některé z našich rad a máte vystaráno.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze