Úvod

Vhodný materiál na terasu: dřevo versus dřevoplast

Terasa je nejen výrazným architektonickým prvkem, který může vylepšit váš dům nejen po stránce estetické, ale zejména po stránce funkční. Terasa se totiž snadno může stát místem, kde se bude s radostí scházet celá vaše rodina a přátelé.


Otázka je jasná: dřevoplastové terasy, nebo dřevěné terasy? Zajímá vás, jak vybrat vhodný materiál na terasu, která vám bude sloužit po mnoho let? Důležité je neřídit se pouze vzhledem a cenou, ale zdaleka nejdůležitější jsou vlastnosti vybraného materiálu. Jak si tedy stojí WPC terasy a dřevěné terasy ve vzájemném porovnání?

Dřevěné terasy

Klasické a nadčasové řešení bezesporu představují stále velmi oblíbené dřevěné terasy, které však mohou zaskočit vyšší pořizovací cenou. Tradiční materiál nabízí komfortní vzhled i povrch nesmírně příjemný na dotek. Jistou komplikaci však přináší náročnější údržba, stejně jako změna barevnosti. Rovněž je třeba počítat s tím, že dřevo postupem let velmi „pracuje“, tudíž může docházet ke vzniku nejrůznějších prasklin, nerovností apod. Dřevo tak sice vyniká svou autenticitou, ovšem s ohledem na užitné vlastnosti nemusí být v případě zahradní terasy tou nejlepší volbou.

Výhody dřevěných teras

• Luxusní vzhled
• Materiál příjemný na dotek
• Jedinečná struktura

Dřevoplastové terasy

Pravdou je, že klasické dřevěné terasy jsou čím dál častěji vytlačovány modernějšími materiály, zejména takzvaným WPC neboli dřevoplastem. Jak jeho název napovídá, tento materiál v sobě spojuje výhody plastu i dřeva, což jej perfektně předurčuje k venkovnímu použití. Jedná se nejen o tvarovou stálost, eliminaci kroucení a vzniku jiných deformací, ale také o nízké nároky na údržbu. Dřevoplastové terasy jsou vyhledávané také pro tvarovou stálost, neboť v porovnání s dřevěnými terasami nedochází k jejich blednutí a šednutí. WPC terasy odolávají také působení a škodlivého hmyzu a vody, která jinak může mít na stav zahradní terasy devastující účinky. I z hlediska bezpečnosti není dřevoplastová terasa rozhodně špatnou volbou, neboť se zde neobjevují žádné praskliny ani třísky, které by mohly způsobit nepříjemnou nehodu.

Výhody dřevoplastových teras
• Pevnost a odolnost
• Tvarová stálost
• Nenasákavost
• Přesnost profilů
• Velká variabilita

Terasa sluší každému domu a ten váš jistě nebude výjimkou! Stačí si jen vybrat ten správný materiál, který je pěkný na pohled, nevyžaduje častou údržbu a vyznačuje se dlouhou životností. Ať už budete novou terasu využívat za jakýmkoli účelem, jistě vám bude přinášet mnoho radosti…
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze