Úvod

Venkovní LED osvětlení domu a zahrady udělá nejen službu, ale také parádu

Na výběru venkovního osvětlení si dejte záležet stejně jako na výběru osvětlení do interiéru. S venkovními světly počítejte již při plánování domu či zahrady. Na zahradě si nechte rozvést kabeláž a na fasádě si nechte připravit přípojky. Řešení se však najde i pro již hotové zahrady či domy bez nutnosti drastických stavebních zásahů. Zjistěte, jaké možnosti se vám nabízejí.


Když venkovní osvětlení, tak jedině s LED zdrojem


Venkovní světla jsou specifická svým použitím, designem, ale také technickými parametry. Nejdůležitější je, aby byla bezúdržbová a měla dlouhou životnost, abyste se o ně nemuseli příliš starat. Zároveň by však měla být úsporná, ale dostatečně svítit. Všechny tyto požadavky splňují venkovní světla s LED technologií. Dostupná jsou v celé řadě provedení. Rozhodnout se proto můžete pro:

●    venkovní LED reflektory,
●    bodová LED světla,
●    zapuštěná svítidla,
●    sloupová svítidla,
●    zapichovací svítidla a další.

Jestliže stavíte nebo rekonstruujete, můžete si nechat navrhnout projekt venkovního LED osvětlení rodinného domu, díky kterému budete mít elektrické rozvody na všech místech, která budete chtít osvětlit. V případě, že již máte hotovou zahradu, do které nechcete kopat, nebo má váš dům novou fasádu, můžete sáhnout po venkovních LED svítidlech se solárním panelem.
Ty pro svůj chod nepotřebují elektřinu ze sítě, ale vystačí si s energií ze slunce. U solárního řešení je však nutné počítat s tím, že světla dokážou svítit zhruba 8 hodin. To, jak dlouho budou fungovat, ovlivňuje sluneční svit. Například v zimě nemusí světla kvůli nedostatku sluneční energie svítit skoro vůbec.


LED osvětlení šetří peníze a má dlouhou životnost. Zdroj: eshop.ledsolution.cz

Odolnost a výrobní materiály


Venkovní osvětlení musí odolat rozmarům počasí a výkyvům teplot. Proto je důležité vybírat venkovní LED svítidla vyrobená z odolných plastů, speciálních tvrzených skel, hliníku nebo nerezu. Podstatná je i označení odolnosti, které se uvádí písmeny IP a dvěma číslicemi. První číslo značí ochranu proti vniknutí pevných částí, druhé proti vniknutí vody.
●    IP43 – světla, která budou umístěna pod stříškou.
●    IP55 – osvětlení odolné proti šikmo stříkající vodě mohou být instalovaná volně kdekoliv na zahradě, nevadí jim sníh ani voda.
●    IP65 – nejodolnější svítidla, která své místo najdou v bazénu, jezírku a jiných vodních nádržích.

Proč investovat do exteriérového osvětlení


Osvětlení venkovních prostor má svoji praktickou i estetickou funkci. Jaké jsou jeho výhody?

●    Zlepšují orientaci – nemusíte si telefonem svítit na jméno na zvonku nebo na klíčovou dírku ani nemusíte po tmě hledat vjezd do garáže nebo dveře od zahradního domku.
●    Jsou bezpečnostním prvkem – nemusíte se obávat, že zakopnete na schodech, ale také váš domov ochrání před zloději, kteří se mohou plížit neosvětlenou částí zahrady.
●    Navodí atmosféru – správně zvolené a nainstalované osvětlení dokáže podtrhnout architektonické prvky zahrady i samotného domu.

Nejdříve vyřešte venkovní osvětlení na dům


Investice do exteriérového osvětlení není zrovna nejmenší. Jestliže vám rozpočet nedovoluje realizovat osvětlení domu a zahrady zároveň, začněte nejdříve s domem. Kde všude se budou světla hodit?

●    Vchod – rozhodně pořádně osvětlete vchod a jeho okolí. Nezapomeňte na číslo domu, zvonek, poštovní schránku nebo vstupní branku a přístupovou případně příjezdovou cestu. Ideální jsou v tomto případě venkovní LED světla se senzorem pohybu, která se rozsvítí vždy, když se někdo dostane do jeho blízkosti. Z hlediska provedení můžete sáhnout po závěsných, přisazených i nástěnných svítidlech.
●    Fasáda a zdi – zejména dolní obvod zdí může být lemovaný bodovými orientačními světly. Jestliže máte plastickou fasádu, můžete sáhnout po fasádním LED osvětlení, jehož světlo může směřovat nahoru, dolů nebo do stran.
●    Převis střechy – venkovní osvětlení dokáže opticky upravit proporce domu. Ptáte se jak? Například bodovky pod převisem střechy dokážou upravit výšku domu, který bude působit vyšším dojmem.
 

Fasádní osvětlení může svítit několika směry. Zdroj: eshop.ledsolution.cz

Užijte si překrásnou noční zahradu


Přestože se vám představa sezení na zahradě pouze za svitu měsíce může zdát neskonale romantická, uvidíte, že z hlediska praktičnosti pokulhává. Co když si chcete za vlahých letních večerů číst knihy, povídat s přáteli nebo oslavovat narozeniny? Svit měsíce v tomto případě zřejmě dostačovat nebude.

Osvětlení pergoly


Zahradní pergole by rozhodně nemělo chybět centrální osvětlení, které může mít podobu závěsného lustru, ale také bodovek nebo LED pásků. Útulné atmosféry docílíte tím, pokud na zábradlí, do rohů nebo na stolek položíte či zavěsíte dekorativní osvětlení v podobě lucerniček nebo lampiček se stínítkem. Jedinečný vzhled pergole dodají LED řetězy, které mohou svítit několika stupni bílé barvy nebo barvy měnit na základě RGB palety. Jestliže pod zahradní přístřešek nemáte zavedenou elektřinu, můžete zvolit svítidla, která se připojují do zásuvky nebo energii čerpají z baterií.

Dominanty zahrady v záři reflektorů


Samotná zahrada by bez patřičných svítidel vypadala smutně a neúplně. Proto je nezapomeňte instalovat i sem. V zeleni plní světla spíše estetickou funkci. Například venkovní LED reflektory dokážou zvýraznit košatý strom, černobílou barvu kmenu břízy nebo upozornit na kamennou skulpturu.

Nezapomenutelného estetického zážitku dosáhnete, pokud si na zahradě osvětlíte jezírko. Jestliže je voda v něm čistá, instalujte osvětlení pod hladinu. Pokud je v jezírku hustý porost vodních rostlin, osviťte jeho nejbližší okolí.

Estetickou, ale také praktickou funkci plní osvětlení chodníčků a cestiček, které může mít formu sloupovou, ale také lampovou nebo zapuštěnou. U zapuštěných svítidel si dejte pozor na to, aby vás neoslňovala do očí.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze