Úvod

Uvažujete nad radikální změnou kariéry?

Je zdravá, hlavní je vědět, jak pokračovat, radí interiérová designérka se zkušeností. Jana Hradecká, původně zdravotní sestra, se pro kariéru interiérové designérky rozhodla při stavbě rodinného domu během mateřské dovolené. Cítila, že chce klientům pomáhat v hledání toho nejlepšího pro jejich bydlení a že potřebuje rozumět jazyku architektů, designérů, stavařů i dělníků, aby mohla ohlídat perfektní průběh stavby či rekonstrukce. Bývalá práce ji už nelákala, měla chuť na čerstvý začátek a hmotné výsledky.


Dnes je Jana ředitelkou úspěšné interier design školy intermezzo a interiérovou designérkou ve vlastním studiu. Možná že jste v podobné situaci také – momentální zaměstnání vám už nepřináší tolik radosti jako na začátku, cítíte se na cestě k vyhoření a přejete si naučit se něco nového a nechávat za sebou pěknou stopu viditelných úspěchů… Prahnete po změně dlouhodobějšího charakteru, po změně k lepšímu.

Přední personalisté z Grafton Recruitment vydali studii ukazující, že nad změnou zaměstnání bychom měli uvažovat přibližně každé čtyři roky – díky změně se můžeme neustále posouvat, učit se, objevovat, získávat nové zkušenosti a možnosti a zároveň tak předejít apatii či vyhoření. Kde ale začít, když pátráte po zaměstnání ve zcela jiném oboru, než na jaký jste byli dosud zvyklí?

kurz bytoveho designu

Nejprve je dobré uvědomit si, co vás bavilo nebo zajímalo, klidně i v malé míře, doposud. Pravděpodobnost, že se stoprocentně nadchnete pro něco úplně nového a postavíte na tom kariéru je dost malá, proto pátrejte ve známých vodách. Je to vaření? Tesařina? Pomoc potřebným? Interiérový design? Možná vás už teď něco napadá, proto s myšlenkou pracujte a snažte se najít možnosti, jak nadšení převést ve viditelný výsledek.

My v interier design škole intermezzo vítáme dospělé studenty, kteří ví, jaké jsou jejich záliby, a kteří mají množství, i když zdánlivě nesouvisejících, zkušeností z předchozích zaměstnání. Jsou jimi bývalí advokáti, modelky, učitelé, matky na mateřské dovolené, servírky, marketingoví a pr specialisté, architekti ad., které vždy interiérový design zajímal. Odebírali časopisy o bydlení, rádi si to své zvelebovali, a nakonec se rozhodli pro osvěžení života. A nastoupili k nám jako studenti dlouhodobých kurzů interiérového designu.

Kromě samotných znalostí a zkušeností, které studentům interiérového designu během studia předáme, jim umožníme profilovat se v tom, co doposud jen zpovzdáli pozorovali. Studenti interiérového designu u nás dostanou příležitost pracovat na projektu a vytvořit si první portfolio, seznámit se s renomovanými designéry, navštívit showroomy a studia a proniknout pod mnohé vrstvy oboru interiérového designu.

navrhy interieru

Lpíme na koncentraci studentů na téma a denně je podněcujeme, protože interiérový design je neustále se vyvíjející a rostoucí obor, který nabízí spoustu možností kreativního i technického uplatnění se. Spolupráce studentů a jejich reálného klienta, pro kterého zpracovávají návrh projektu (byt, dům, komerční prostor), je skvělým začátkem jejich budoucí kariéry. Na projektu se naučí zaměřovat objekt, technicky ho zakreslit, komunikovat s klientem a návrh mu prezentovat, porozumět barvám, materiálům i filozofii feng shui, modelovat ve 3D vizualizátoru, navrhovat kuchyně a koupelny, pracovat s dekoracemi a osvětlením…

Interiérový design rozhodně není obor, o kterém stačí jen číst, lektoři pro studenty připravují praktická cvičení, radí jim při samostatné práci na projektu, jsou otevřeni spolupracím a ke studentům mají individuální přístup. Díky mnoha zkušenostem studentů z jejich minulých zaměstnání rychle přijdeme na jejich silné stránky a studenty podpoříme, protože víme, že je na konci jejich studia čeká skvělý pocit a hmotný výsledek.

skola bytoveho designu

Přibližně 94 % absolventů dvouletého kurzu interiérového designu se stane profesionálními designéry a od svého původního zaměstnání postupem času upustí, každoročně tak sledujeme vznik dalších výborných firem, ateliérů a studií. Realizace našich absolventů a jejich hotové projekty se objevují na stránkách oblíbených časopisů, někteří bývalí studenti se dokonce stali školními lektory…

Není studenta, kterému by se studium interier design školy intermezzo nevyplatilo, ať už pro úpravu či rekonstrukci vlastního bydlení, pro začátek nové kariéry nebo jen pro vlastní potěšení. Jsem velkou zastánkyní celoživotního vzdělávání, protože vím, že jedině s neustálými impulzy a novými podněty pro rozvoj se dostanu já i studenti přesně tam, kde chceme v životě být.

jana hradecka

Autor: Jana Hradecká, interiérová designérka a ředitelka interier design školy intermezzo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze