Úvod

Tvorba kompozice

Designérské principy již známe, umíme je používat a pracovat s nimi, mimo designérské principy je nutné používat jakési kompoziční postupy. Což může být třeba ústřední bod kompozice, k tomuto bodu se automaticky stáčí pohled diváka, který do interiéru vejde, ústřední bod je dobré umisťovat do již známého zlatého řezu, mimo zlatý řez existují místa kam se automaticky stáčí pohled diváka, je tedy dobré o těchto místech vědět a pracovat s nimi.


Jde zejména o místa, kde dochází k přerušení vzoru, kde se nalézá nějaký prvek kontrastní vůči svému okolí, kde je umístěn nadrozměrný objekt, dále je dobré vědět, že hranaté tvary přitahují více pozornosti než tvary oblé a pokud pracujete s opakováním barvy, tak nejvíce pozornosti přiláká místo, kde je dané barvy nejvíce.

Důležitá je hierarchie barev, dominantní je barva, které je v místnosti přítomno nejvíce a mimo to platí, že dominantnější jsou barvy syté, teplé a světlé.

Další zajímavostí je pravidlo lichých prvků, které vychází z faktu, že příjemnější pro lidské oko je vnímání lichého počtu prvků než sudého počtu. Pokud chcete umístit do interiéru tedy blízko sebe dva stejné prvky, je dobré pokud mají třeba rozdílné měřítko nebo se trochu liší ve tvaru, popřípadě je může oddělovat prvek jiný.

blizkost prvku v interieru
Určitě je důležité řešit i blízkost prvků, kdy je dobré pokud jsou dva prvky buď ve výrazné vzdálenosti od sebe a nebo se promyšleně dotýkají.

Sepsáním těchto článků, jsem vás chtěla nechat nahlédnout pod pokličku tvorby interiérových designérů, kteří rozhodně při tvorbě nemají lehkou práci a musí brát v potaz nejenom tyto zmíněná pravidla a principy, ale i nespočet dalších zapeklitých věcí, jako je míchání barev, jaká barva z jaké vychází, ergonomii, historii interiérového designu, či nábytkářství. Doufám ale, že vám tyto články pomohly ponořit se hlouběji do tajů designu a pomůžou vám vytvořit příjemný a útulný domov.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze