Úvod

Tradice k Vánocům patří - dodržujete je také?

Vánoce jsou svátky, ke kterým se neodmyslitelně pojí celá řada tradic. V tomto období naše domovy provoní pečené cukroví, okna se ozdobí světelnými řetězy a v celé domácnosti se objeví vánoční dekorace. Mezi nejoblíbenější tradice však bezesporu patří zdobení vánočního stromečku, k čemuž s oblibou používáme tradiční skleněné ozdoby. Ty si možná pamatujete z dob vašeho dětství a rozhodně vám tak nesmí chybět ani teď, když nejkrásnější svátky v roce slavíte se svou rodinou.


Dlouholetá historie
Tradice v podobě zdobení stromečku je známá již několik let. Historie totiž sahá až do druhé poloviny 16. století, kdy si v roce 1570 řemeslníci v Brémách poprvé ozdobili stromeček u příležitosti vánočních svátků. V soukromí se vánoční stromek objevil až po téměř 100 letech, když jej v roce 1662 nazdobili na panovnickém dvoře v Hannoveru. Odtud se tento pěkný zvyk rozšířil v aristokratických kruzích a v rodinách bohatých měšťanů po celém Německu. V té době na stromku bývaly svíčky, zlacené a stříbřené ovoce, ořechy a různé sladkosti.

U nás v Čechách se zdobení vánočního stromečku začalo rozšiřovat pomalu a to až ve čtyřicátých letech 19. století. Právě v této době se poprvé objevuje zdobení skleněnými ozdobami, které měly nejdříve podobu návleků z broušených a foukaných perlí. První skleněné ozdoby vznikly v 19. století v Jizerských horách - tam se vyráběly foukané koule, ozdoby z perliček i dutých perlí.

kolekce Muj dum

Začátky nových výrobců
Výroba klasických skleněných vánočních foukaných ozdob získala ve třicátých letech minulého století významnou podporu ze strany státu. Sklářský ústav v Hradci Králové spolu se sklářskou školou v Železném Brodě uspořádali kurz zaměřený na nové foukané výrobky a jejich zdobení. Kurz vedl výtvarník Jaroslav Brychta.
Po druhé světové válce je výroba soustředěna do národního podniku Železnobrodské sklo a několika družstev, z nichž nejvýznamnější jsou Vánoční ozdoby Dvůr Králové, Irisa Vsetín a Slezská tvorba Opava. Začaly vznikat nové soukromé firmy - mezi nimi i Ornex, spol. s r. o., která navázala spolupráci se všemi významnými výrobci v tehdejším Československu.

Velikou předností společnosti Ornex je vlastní oddělení vzorování. Zde vzorkaři a vzorkařky připravují několik tisíc nových dekorů, které se následně prezentují v období od srpna do září ve své vzorkovně. Sem přijíždí zákazníci z celé Evropy, USA a Austrálie. Za rok se zde vytvoří více jak 5000 nových dekorů a vznikne 8-9 kolekcí pro zahraniční odběratele.

kolekce ozdob Nordic

Sortiment i na českém trhu
Společnost Ornex dodává své výrobky na mnoho míst po celém světě, u nás však produkty donedávna k dostání nebyly. To se však změnilo, protože poptávka po zboží byla natolik vysoká, že se vedení rozhodlo pro zřízení eshopu. Zde je sice možné pořídit jen část z celého sortimentu, přesto je nabídka více než zajímavá.
Na českém trhu jsou k dostání celkem 4 kolekce vánočních ozdob, které byly vybrány napříč všemi výrobky. Oblíbená je kolekce Retro, která se nese v duchu dob našich babiček.

kolekce ozdob Retro

I kolekce Nordic je velice populární, kombinuje totiž klasiku v červené a bílé barvě. Dále v nabídce najdete i dvě nové kolekce. První z nich je kolekce Zimní báseň, jejímž základem je bílá a stříbrná barva v kontrastu s artikly v hnědé a béžové.

kolekce Zimni basen

Druhou je kolekce Můj dům, která je inspirovaná Franicí… je romantická, laděná do světlejších barev, například zlaté, starorůžové nebo šampaň.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze