Úvod

Bydlet v tichu – jak vyzrát na hlučné okolí

Bydlíte-li na samotě u lesa, je pro vás hluk spíše občasnou záležitostí víkendových sekaček na trávu. Ve městě je však hluk všude a může se stát nevítaným hostem i doma.


Vnímání hluku
Potíže s nadměrnou hlučností okolí jsou pro mnoho lidí každodenní realitou a také důvodem časté únavy. V hlučném prostředí je mozek neustále přetěžován, snaží se totiž vjemy neustále analyzovat.
Je to jeden z důvodů, proč lidé ve městech více podléhají stresu. Neustálý hluk aut z ulice, televize od sousedů ani hudba z pokoje našich dětí nejsou vhodnými společníky pro chvilky relaxace a spánku.

Modra aku predstena

Pomoci může odhlučnění s akustickou stěnou
Pokud si má člověk zachovat fyzické i psychické zdraví, potřebuje si prostě dobře odpočinout. Mnoha lidem však tato jednoduchá potřeba připadá jako nesplnitelný sen. Naštěstí žijeme ve 21. století a můžeme využívat všech jeho výhod, v tomto případě v podobě moderních materiálů.
Jednou z těchto moderních technologií jsou speciálně vyvinuté modré akustické konstrukce, které jsou ideální ochranou před nástrahami hlučného prostředí.

Modré akustické systémy se jim říká právě pro jejich specifickou modrou barvu, díky které si je určitě nespletete. Tento způsob odhlučnění bytu je dlouhodobý, i laboratorní testy a poznatky z praxe potvrzují jeho vysokou účinnost.

akusticke sadrokartonove desky Rigips
Akustické systémy Rigips používají speciální modré akustické sádrokartonové desky a montují se jako vnitřní příčky, podhledy a předstěny v interiérech. Jejich hlavní funkcí je snižování hluku z ostatních místností nebo sousedních bytů. Desky jsou vhodné do domácností i proto, že jsou zdravotně nezávadné. Neobsahují totiž formaldehyd ani žádné jiné škodlivé látky. Sádra dokáže navíc pozitivně ovlivňovat vnitřní mikroklima svou schopností přijímat a vydávat vzdušnou vlhkost.

Jak na to
Tloušťka modrých akustických konstrukcí Rigips je pouhých několik centimetrů a montuje se přímo na původní stěnu, takže změnu v prostoru téměř nepoznáte. Výhodou je, kromě slabé tloušťky stěn, i lehkost konstrukce a rychlost instalace, používá se pro ni totiž stejný způsob výstavby jako u klasické sádrokartonové konstrukce. Díky tomu je změna dispozic v bytě velmi snadná a realizovat ji zvládne každý, kdo má se sádrokartonem zkušenost. Systémy Rigips plní hned tři požadavky v jednom výrobku – zvukovou izolaci, protipožární odolnost a impregnaci do vlhkého prostředí. Díky tomu je odhlučnění bez problému možné i v koupelně.
Uvnitř konstrukce se také dají vést veškeré rozvody, což je praktické například při instalaci interiérového osvětlení.

akusticka stena

Pevné stěny s vysokou únosností
Jestliže řešíte odhlučnění místností, ve kterých jsou zavěšeny těžké předměty (např. kuchyňské skříňky, televizní sestava), nebo musí být stěny hodně odolné proti nárazům, pak je dobré kombinovat příčku nebo předstěnu s nosnými deskami RigiStabil. Univerzální stavební deska RigiStabil je pevná, mechanicky odolná a unese při konzolovém zatížení až 80 kg. Kuchyňské skříňky i s porcelánem po babičce jsou tedy zcela v bezpečí.
Pokud zrovna nepatříte mezi šikovné kutily, je vhodné najmout pro instalaci kvalitní firmu, nemusí vás pak čekat nepříjemné překvapení například v podobě špatně vyřešených spár.

Výhody po odhlučnění
Moci se v klidu vyspat nemusí zůstat jenom sladkým snem, sousedův pes se může stát o něco sympatičtějším zvířátkem a zvuk rušné ulice už vás bude trápit jen tehdy, když po ní půjdete.
A pokud si budete chtít večer pustit muziku, ocení obousměrnost modrých akustických konstrukcí Rigips také vaši sousedé.
Do většího soukromí a klidu se tak určitě vyplatí investovat, jde totiž (nejen) o zdraví.

odhlucneny interier

Pro více informací o modrých akustických systémech Rigips se podívejte na www.modreticho.cz. Kde, jak a proč použít konstrukční desku RigiStabil, najdete na www.rigips.cz/rekonstrukce.

Dokonce se můžete podívat i na video, ve kterém mladý pár zkouší vlastnosti desky RigiStabil na své kůži:



Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips
Tel. 724 600 800, e-mail: ctp@rigips.cz
www.rigips.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze