Úvod

Průchody v ERGONOMII

Nepříjemné překážky a omezení v pohybu je to co nás dokáže naprosto otrávit kdekoli a u vás doma o to víc. Je proto nesmírně důležité zajistit, aby pohyb vaším bytem či domem pro vás byl příjemný a pohodlný.


Požadavky na průchod se liší podle toho zda se jedná o komunikační zónu či nikoli, ale také podle toho jak vysoké jsou předměty mezi kterými je nutno projít a jak často se v daném místě prochází.

Pokud řešíme průchod mezi předměty ve výši pasu, je třeba myslet na to, že v tomto místě je lidské tělo širší než v místě kolen a musíme to tudíž zohlednit. Stejně tak se určitě zamyslete nad tím zda jde o namáhanou komunikační zónu jako je kuchyňská linka a kuchyňský ostrůvek nebo průchod mezi křeslem a skříňkou v méně frekventovaném rohu místnosti. Pokud jde o málo namáhaný průchod mělo by nám stačit 60cm, pokud jde o průchod namáhaný za minimum lze považovat 80cm.

obyvaci pokoj

Budeme-li řešit průchod mezi vysokými stěnami, tak za dostatečný lze považovat průchod šíře 90cm, pokud ale jde o namáhanou komunikační zónu, bylo by dobré mít zde alespoň 100cm, pokud ale předpokládáme, že se nám v daném místě budou míjet dva lidé zvyšte šíři na minimálně 110cm. Pro příklad si můžeme říct, že typická šíře hotelové chodby je 150cm.

Pokud se bude jednat o jednorázový průchod, tedy frekventovaný opravdu málo, mezi předměty, kde na jedné straně je předmět ve výši pasu, můžeme za minimální považovat průchod šíře pouze 60cm, pokud bude na frekventované zóně musí být už minimálně 80 cm.

kuchyne Krejcar

Jiný pohled budeme mít na vzdálenost kuchyňské linky a ostrůvku, zde se musíme zamyslet nad tím kolik lidí bude v kuchyni pracovat. Pokud bude v kuchyni pracovat jedna osoba je dobré kuchyň přizpůsobit jejím dosahům a to na míru. Jde-li o více osob, které se budou míjet a nemají si překážet je dobré mít optimální rozestup 110cm a maximálně 130cm. Dobré je pravidlo tří kroků, od linky k ostrůvku by to nikdy nemělo být více než tři kroky.

Řešíme-li koupelnu, tak zde se nám průchody mezi jednotlivými zařizovacími předměty proti sobě nesčítají, ale sloučí se v jednu větší plochu. Ku příkladu mezi toaletou a umyvadlem musí být minimálně 75cm, ale před samotnou toaletou stačí 50 a před umyvadlem musí být prostor 75cm, nesečteme tedy tyto hodnoty, ale použijeme hodnotu větší tedy 75cm. Před sprchou ponechte alespoň 55cm a před vanou je nutné mít alespoň 75cm.

Průchody nejsou složité, ale je nutné dbát na váš osobní pocit komfortu, jde o vaši domácnost a hlavně vy se tu musíte cítit dobře.

Zdroj foto: Interiéry Krejcar, Scandium
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze