Úvod

Topná tělesa do Vaší koupelny

Máte rádi v koupelně teplíčko? Nabídneme Vám hned dvě velmi praktická řešení. Obě jsou jedinečným spojením jak funkčního, tak dekorativního designu. Navíc v koupelně zabírají minimum prostoru!


Požadavky na topná tělesa
Jaké jsou primární požadavky na koupelnová topná tělesa? V prvé řadě by měla v intimní místnosti zajišťovat optimální tepelnou pohodu. Přitom je žádoucí pokud možno co nejmenší spotřeba energie. K tomu se přistupují nároky týkající se bezpečnosti, zejména v případě, kdy koupelnu používají také děti, nebo naopak senioři. Také na velikosti také záleží. Nikdo z nás netouží po topném tělese, které by svou plochou zabíralo velkou část koupelny. A konečně, nikoli však v poslední řadě, u moderní koupelny přeci záleží na designu! 

Topné žebříky
S topnými žebříky se setkáte pod různými názvy, nejčastěji je najdete pod označením designová topná tělesa, nebo sušáky. Ani jedno z těchto označení však není přesné, a proto o nich budeme raději hovořit jako o topných žebřících. Topné žebříky se těší velké oblibě, jednak protože během chvilky vyhřejí koupelnu, dále se dají využívat k sušení ručníků a menších kousků prádla a ještě k tomu v žádném případě neubírají koupelně na kráse. Pokud jde o princip jejich topení, používají se tři způsoby: elektrický, teplovodní a kombinovaný. Žebříky s teplovodním principem topení se prodávají bez topných médií, stávají se součástí systému topení v domě (třeba tam, kde je ohřev vody zajištěn zbytkovým teplem z plynového kotle). Žebřík pak ovládáte pomocí kohoutku stejně jako ústřední topení. Výhoda nezávislého elektrického žebříku spočívá v tom, že jej můžete naprogramovat k samostatnému používání. Poslední z typů v sobě spojuje výhody obou předchozích. 

Běžná údržba
Topné žebříky jsou poměrně nenáročné na údržbu. Třebaže je v koupelně vlhké prostředí, po nějaké době se na nich usadí vrstvička prachu, kterou je třeba odstranit, pokud nechceme, aby se nám nečistoty usazovaly na čistých ručnících a prádle. Činíme tak s pomocí navlhčeného hadříku. Můžeme použít i mýdlo, ne však agresivní čisticí prostředky. 

Žebříková topidla jako samostatný zdroj tepla jsou vhodná především do menších koupelen, u těch větších je třeba, doplnit je dalším tepelným zdrojem. Při výběru tělesa záleží na účelu, ke kterému si jej pořizujete. Jestliže potřebujete pouze sušit ručníky, bohatě Vám postačí model s nižším výkonem. Pokud má žebřík sloužit především jako topné těleso, budete naopak potřebovat model s vyšším výkonem. 

Kromě principu fungování a výkonu se pochopitelně žebříky odlišují svým designem. Ty obyčejné, které skutečně připomínají žebřík, pořídíte již zhruba za 2500 Kč. U luxusních žebříků, které mimo jiné slouží jako dekorativní prvek koupelny, se pod 8000 Kč jen tak nedostanete. 

Topná zrcadla
Historie topných zrcadel na trhu je mnohem kratší, než ta žebříková. Jedná se o elegantní skloubení topného tělesa na principu infrapanelu (sálavého vytápění) a zrcadla. Protože jsou určena přímo do koupelen a podobných prostor, jako jsou například sauny, na rozdíl od ostatních zrcadel se nezamlžují. Regulují se prostorovými termostaty a stejně jako žebříky je lze kombinovat také s ostatními principy vytápění. Majitelé topných zrcadel si zpravidla pochvalují, že jim používání těchto dekorativních infrapanelů dlouhodobě přináší úsporu energie. Za zmínku rovněž stojí tzv. efekt vytápění zdiva, což je dobrá prevence vzniku plísní. A konečně je tu jejich slušivý design! Kromě toho se můžete setkat se zrcadly s tzv. topnou fólií, která se lepí na zadní stěnu zrcadloviny, aby tak zahříváním bránila jejich zamlžení. 

Obojí, dekorativní topné žebříky i topná zrcadla, vnesou do Vaší koupelny tepelnou pohodu a navíc jí přidají na kráse.

Foto: Samhoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze