Úvod

Nově rekonstruovaný byt – výhoda nebo nevýhoda při koupi bytu?

Chcete koupit byt po rekonstrukci? Má to své klady i zápory, přečtěte si jaké.


Je samozřejmé, že byt po rekonstrukci na vás udělá větší dojem, a to jak při srovnávání inzerátů, tak později na prohlídce. Jenže právě s tím počítají prodávající i realitní makléři, když takové byty prodávají mnohem dráž než ty, které ještě rekonstrukcí neprošly. Pokud se zajímáte o to, co všechno ovlivňuje cenu vašeho bydlení, rekonstrukce tam rozhodně patří.

Přitom pokud si na prohlídku přizvete architekta nebo bytového designéra, dokáže vám ukázat, jaký potenciál v sobě byt skrývá, i když nejsou zrovna nové kachličky ani dveře. A navíc vám spočítá, kolik by vás rekonstrukce stála.

3 důvody, proč dát přednost bytům před rekonstrukcí

1.
Ušetříte peníze, protože rozdíl mezi cenou za byt po rekonstrukci a před rekonstrukcí bude vždycky větší než částka, kterou vy sami za rekonstrukci utratíte. Jediné, co vás to bude stát navíc, je čas. Pokud si ho najdete, máte cestu otevřenou k dalším výhodám.

2.
Budete si moci určit, jak bude váš byt vypadat. Vždycky je přece lepší mít svobodu a sám si vybrat kachličky do koupelny, kuchyňskou linku, dveře nebo podlahy. Anebo snad chcete přijít do svého bytu jako do hotelu, kde všechno vybral někdo jiný?

3. Budete mít kontrolu
nad tím, že rekonstrukce byla provedena poctivě a pořádně. Mohlo by se vám jinak také stát, že koupíte byt po rekonstrukci, který budete muset za měsíc znovu rozkopat, protože například neudělali elektrické rozvody.

Společné prostory v bytovém domě by po rekonstrukci být měly


Rekonstrukce celého domu, to je jiný příběh. Ačkoli může být dražší, je lepší koupit byt v domě po rekonstrukci. Zajímat byste se měli o dvě věci: Jestli rekonstrukce už proběhla nebo se teprve plánuje (v podstatě všechny staré bytové domy totiž rekonstrukce čeká). A jestli byla nebo bude financována z již naspořených peněz (to znamená ne z vaší kapsy) anebo z úvěru.

I dům po rekonstrukci, kde společneství vlastníků teprve splácí úvěr, vás totiž vyjde na poplatcích zbytečně draho. Poplatky do fondu oprav mohou dělat i několik tisíc měsíčně.

A jak zjistíte, co v bytě už proběhlo a co se plánuje? O aktuálním stavu by vás měl informovat prodávající nebo realitní makléř, požadujte po nich ale také dokumenty, které vám ukážou, jak na tom společenství vlastníků je a co se plánuje. Vyžádejte si k nahlédnutí zápisy ze schůzí a také finanční uzávěrku, která vám řekne, kolik peněz je ve fondu oprav a jestli se splácí úvěr.

Existují i další dokumenty, které je dobré si vyžádat, jinak je asi nedostanete. Které to jsou, se dočtete v článku Co určitě zjistit na prohlídce bytu a čemu se vyhnout. A co dělat, pokud přesto kupujete byt v domě před rekonstrukcí? Vyjednejte si slevu, je to věcný argument, který by měl dobře fungovat, a budete to potřebovat.

Autor článku Vladimír Zuzák je ředitelem ve společnosti Home Institute, která zastupuje výhradně kupující nemovitostí.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze