Úvod

Tipy pro zpříjemnění jarního úklidu

Jen asi málokdo se s chutí vrhá na jarní úklid. Když k němu zvolíme ten správný přístup, práce půjde snáz a ač to může znít v souvislosti s úklidem podivně, i radostněji.


Ne, nejsem nadšenou fanynkou japonské guru úklidu Marie Kondo a nebudu vás učit, jak skládat ponožky, aby byly šťastné. Ale existuje pár docela jednoduchých tipů a triků, jak si úklid ulehčit.

Vyhraďte si na úklid jeden den, kdy nebudete mít v plánu nic jiného. Rodinu (pokud ji neplánujete do úklidových prací zapojit) pošlete k babičce, uvařte si kafe nebo čaj a sedněte si na své oblíbené místo. Docela příjemný začátek, ne? Rozhlédněte se důkladně po místnosti – asi tak, jako by to dělala návštěva, která je u vás prvně. Překvapí vás, co vše běžně přehlížíte – třeba zaprášené nebo uschlé listy na květinách, nevzhlednou hromadu novin a časopisů, pavučinu táhnoucí se od lustru ke stropu, plastovou lahvičku u dřezu, která se určitě bude někdy hodit… Nic takového na fotkách z časopisů o bydlení nikdy neuvidíte. A v tom je jedno z kouzel působivých interiérů.

Ulevte skříním a poličkám

Než začnete nesystematicky likvidovat výše uvedené „kostlivce“, připravte si jednotlivé pytle na tříděný odpad a na charitu. Postupujte místnost po místnosti a vše, o čem víte, že je nadbytečné (pozor, nejen pro vás, ale i pro ostatní členy rodiny!), dejte pryč. Je dobré také projít skříně a odlehčit jim od oblečení, do kterého možná někdy zhubnete nebo které se může někdy hodit. Přiznejte si, že takové kousky většinou jen roky zabírají místo.

Vše se (ne)musí lesknout
Pak nasaďte ochranné rukavice, ať si neničíte nehty a pokožku na rukou, a postupujte odshora dolů: takže začněte pavučinami u stropu a prachem na lustrech, přejděte k rovným plochám a skončete na podlaze – ale ne tak, že padnete vyčerpáním! Proto je potřeba rozložit síly a když se vám nechce do mytí oken, najměte si na to odborníky nebo to nechte na jindy… jestliže zrovna svítí sluníčko, máte argument, skla by byla šmouhatá. Proto je lepší mýt okna, když je zataženo. Setřete alespoň prach z parapetů, a to i venkovních – když bude pršet, nebude na okna stříkat špinavá voda. A vyperte záclony. Jejich čistota a vůně odvedou pozornost od oken.
cistici pripravky Mefisto

Kdy použít univerzální přípravky?
Neutrácejte plno peněz za drahé přípravky. Stejnou službu vám prokážou i ty levnější. Ušetříte také, když budete používat univerzální přípravky, a ne jeden v obýváku na laminátovou podlahu, druhý v předsíni na dlaždičky. Třeba většinu podlah (kromě dřevěné) skvěle vyčistíte pomocí přípravku na mytí nádobí. Dávkujte ho (cca 2 lžíce na kýbl) až do napuštěné vody, aby zbytečně moc nepěnil. Podlahu pak ještě jednou setřete čistou vodou. V kuchyni důkladně vydrhněte troubu a varnou desku, ale pozor, některé přípravky je mohou poničit. Proto v tomto případě raději volte speciální přípravek na sklokeramickou desku a na čištění trouby. V koupelně si usnadníte práci tekutým pískem, kterým snadno vyčístíte záchod, obkladačky, umyvadlo i vanu.

Na závěr úklidu se něčím odměňte – skleničkou vína, kouskem dortu nebo dobrého sýra. A odměnou vám bude také voňavý vzdušný byt, který je připraven čelit slunečním paprskům, nemilosrdně odkrývajícím každé případné smítko prachu.

Jeden tip navíc: pro milovníky grilování
Není nic trapnějšího, než když si pozvete návštěvu na první jarní grilovačku a zjistíte, že jste při té poslední nějak zapomněli na vyčištění grilu. To by mělo být samozřejmostí po každé akci, kdy čerstvé zbytky omastku lehce očistíte saponátem a hrubší houbičkou nebo drátěnkou. Když už je špína a mastnota zatvrdlá, pak je potřeba sáhnout po něčem silnějším.

cistic grilu Mefisto

Tím je například čistič grilů. Opět ho díky jeho univerzálnosti využijete třeba i na odolné skvrny na dlažbě nebo na vyčištění krbu či kam
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze