Úvod

Jak vybrat kuchyňské nože?

Kuchyňský nůž je v domácnosti nezbytností. Uvažovali jste ale nad jeho výběrem? Koupíte ho v každých domácích potřebách a nákupní řetězce se předhánějí ve speciálních slevách. Abyste se vyznali v e-shopech na internetu, potřebovali byste kompas. Jak tedy poznat, který nůž bude ten pravý?


Nůž je při vaření vaše prodloužená ruka, musí vám do ní tedy perfektně padnout. Na výběr máte nože ocelové a keramické. Keramické nože možná považujete pouze za módní výstřelek. To by ale byla určitě škoda. Perfektně se hodí na krájení ovoce a zeleniny a to nejen proto, že zachovávají vitamíny v potravinách. Pokud je vyzkoušíte, přesvědčíte se, že tenké plátky ukrojíte s naprostou samozřejmostí a aniž byste měkké plody rozmačkali. Stejně tak jsou skvělé např. na sýry nebo vajíčka a to díky nepřilnavosti zirkoniové čepele.

Ocelové nože samozřejmě z kuchyní nikdy nevymizí, je ale dobré vybrat skutečně kvalitní ocel a tradiční značku. Vždy zvažujte, co nejčastěji vaříte a podle toho vyberte správný tvar a délku čepele. Nůž s tvarem "santoku" je určený pro porcování masa, nože na sýr mají děrované ostří a jsou zakončené vidličkou, dlouhá zoubková čepel je výborná na pečivo, malý nožík uživíte na loupání brambor a zeleniny atd. Faktem ale je, že jeden "universální" nůž vám práci příliš neusnadní, raději zvolte několik nožů pro různé příležitosti. Nože z kvalitní oceli budou také lepší než produkty koupené přes teleshopping nebo na tržnici. 

 

Dobré nože si samozřejmě zaslouží adekvátní péči, aby sloužily co nejdéle. Ukládat byste je měli do dřevěného stojanu nebo samostatného šuplíku. Do moderních kuchyní se hodí také magnetická lišta. K broušení použijte ocílku na ocelové nože, diamantový brousek na nože keramické, anebo je svěřte do rukou odborníka.

Při nákupu doporučujeme spolehnout se na renomovanou značku jako je Solingen, Fiskars, Tescoma pro nože ocelové, Kyocera nebo Ceratio pro nože keramické.

Náš tip: Keramické nože v dárkovém balení jako vánoční dárek. K sadě keramických nožů dostanete zdarma sadu nožů ocelových a navíc můžete mít i diamantový brousek. Stačí do objednávky zadat kód U3WD4. Více na
www.ceratio.cz.

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze