Úvod

Světlovod SUNIZER druhé generace

Česká společnost ABC-AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o. vznikla v roce 1994. Od roku 2000 se tato společnost zabývá otázkou prosvětlení prostorů denním světlem pomocí tubusových světlovodů.


Světlovody přinášejí revoluci v osvětlení, tvoří nové trendy ve svícení bez elektrické energie a přinášejí inspiraci a kvalitu do života. Rozšiřují tak možnosti klasických a střešních oken. Důležitým milníkem v historii brněnské společnosti ABC s.r.o. byl rok 2009, kdy po několikaletém vývoji firma přivedla na trh tubusový světlovod české výroby. Díky mnohaletým zkušenostem se světlovody je společnost ABC, s.r.o. schopna navrhnout, vybavit a stylově zařídit denním osvětlením jak výrobní haly a mnohé reprezentativní prostory, ale v neposlední řadě i naše domácnosti.

svetlovod v interieru

Od doby, kdy byl tubusový světlovod SUNIZER řady Y09 poprvé představen na prestižních stavebních veletrzích, neustále roste jeho oblíbenost u široké laické i odborné veřejnosti a to jak v ČR, tak i v zahraničí. V roce 2013 byl sortiment světlovodu SUNIZER rozšířen o novou ucelenou řadu moderního stylu pod obchodním označením SUNIZER Y13, který se od vzhledu řady SUNIZER Y09 liší především bezrámovým čistějším vzhledem a lepšími izolačními vlastnostmi. Výhoda světlovodů SUNIZER je především ve tvaru stropních zakončení, tzv. stropních difuzorů. SUNIZER je totiž vyráběn jak s kruhovým, tak i se čtvercovým difuzorem.

svetlovod na chodbe

Aby byl SUNIZER schopen osvětlit každý prostor, je vyráběn ve čtyřech variantách průměrů světlovodného potrubí a to ve dvou menších (Ø230mm a Ø330mm) a ve dvou větších průměrech (Ø430mm a Ø530mm). Výhodu malých světlovodů lze ocenit nejčastěji v užších a menších prostorech, jako jsou např. chodby, koupelny, šatny či kuchyňské kouty. Velké světlovody jsou určené především pro osvětlení velkých místností, tj. kuchyní, obývacích pokojů, ložnicích nebo garážích.
Jak je to ale s volbou světlovodu instalovaného nad schodišťovým prostorem? Schodišťový prostor v rodinných domech je sice většinou malý, ale spojuje několik podlaží a jedná se tak o prostor s velkou výškou stropu. Správnou volbou je teda usazení velkého světlovodu.

svetlovod na schodisti

Velkou předností světlovodů SUNIZER je jeho univerzálnost a snadná instalace do stavby a to jak do novostavby, tak i například při rekonstrukcích. Díky tomu je lze snadno zabudovat jak do šikmé, tak ploché střechy. K usnadnění montáže napomáhá kompletní montážní sady, které lze doplnit o libovolné příslušenství, které světlovodu SUNIZER nabízí.
Montáž světlovodu je přibližně v řádu hodin. Závisí ovšem na typu světlovodu a jeho parametrech. Montáž světlovodu by spíše měla provést odborná firma, která zaručí, že při jeho montáži byly řádně vyřešené všechny detaily tak, aby nedocházelo ke kondenzaci. Nejdůležitějším faktorem při montáži světlovodu je totiž dodržet parotěsnost světlovodu. SUNIZER je charakteristický dále i tvarem střešní části, kdy svým vzhledem připomíná střešní výlez a tím velmi snadno zapadá vedle střešních oken do celého střešního systému a nikterak nenarušuje vzhled domu.

svetlovod s krystaly Schwarovski

Nová řada Y13 obsahuje i mnoho dalších drobných doplňků jako např. různá dekorativní skla či zdobné hliníkové rámečky difuzoru. Díky tomu vzniká nepřeberné množství variant SUNIZER tak může doplnit vzhled interiéru k jeho funkční i estetické dokonalosti. Stropní difuzor světlovodu SUNIZER Y13 by Sch
warovski s krystaly představuje dekorativní prvek s osobitým designem a nápaditými detaily. Díky usazení ve stropním difuzoru mohou dotvářet a zkrášlovat interiér domácností či jiných prostorů.
Velikou výhodou světlovodu SUNIZER řady Y13 je, že každý stropní difuzor již v základní sadě obsahuje integrované tepelně-izolační dvojsklo vsazené hlouběji do korpusu stropního difuzoru. SUNIZER Y13 tak má dokonalejší tepelně-izolační vlastnosti. Každou ze dvou výrobních řad SUNIZER lze doplnit i o tepelně-izolační prvek THERMIZER, který má shodný design pro obě řady a tvoří dokonalý celek. THERMIZER obsahující integrované tepelně-izolační trojsklo je prvek, který světlovod SUNIZER předurčuje pro použití do pasivních domů. Pomocí tohoto vzduchotěsného a parotěsného prvku lze splnit požadavky pasivních domů a zajistit tak zanedbatelné tepelné ztráty. Pro běžné nízkoenergetické domy však dostačuje standardní řešení s tepelně-izolačním dvojsklem, které světlovod cenově neprodražuje.

Bc. Lukáš Haas
Mobil:+420 724 161 913
e-mail: lukas.haas@abcweb.cz
web: www.sunizer.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze