Úvod

Jak ušetřit na vytápění? Řešením je tepelné čerpadlo

Zvolit ideální způsob vytápění domu je mnohdy složité, každá varianta má totiž svá pro i proti. Ovšem oblíbenou volbou posledních let jsou tepelná čerpadla. Ta totiž mají dlouhou životnost, jsou přitom ekonomická i ekologická. Ušetříte tak svou peněženku i životní prostředí.


Základní přehled čerpadel

K dispozici jsou různé druhy tepelných čerpadel – hlavní rozdíl spočívá v tom, jaký využívají zdroj tepla.
  • Vzduch/voda: Tento typ čerpadla využívá jako zdroj tepla okolní vzduch. Jde o dobrou volbu, v našich klimatických podmínkách jsou totiž po většinu roku příznivé teploty. A v zimě, kdy jsou teploty nižší, lze využít doplňkový zdroj tepla.
  • Země/voda: Jak z názvu vyplývá, čerpadlo využívá teplo z půdy. Lze umístit plošné kolektory, to však vyžaduje velký prostor. Alternativou jsou proto vrty, které mohou zasahovat až 150 metrů pod zem. Teplo je pak předáváno vodě, kterou lze využít i pro podlahové vytápění či radiátory.
  • Voda/voda: Zdrojem tepla je v tomto případě podzemní voda, jsou tedy potřebné vrty. Jde o velmi účinné čerpadlo, instalace a údržba jsou však složitější. Navíc ho lze instalovat pouze v místě, kde je dostatek vody.

Úspora financí

Při rozhodování, zda je pro vás vhodné vytápění tepelným čerpadlem, je důležité porozumět tomu, jak vám může ušetřit peníze. Prvotní investice je totiž poměrně vysoká, ovšem je v podstatě zaručena návratnost. Tepelná čerpadla jsou efektivnější. V podstatě nevyrábí teplo – pouze ho přesouvají odjinud. Je tak vyžadováno mnohem méně energie, díky čemuž ušetříte.

Kromě toho lze tato čerpadla využít i pro chlazení během letních měsíců. Nepotřebujete klimatizaci, jejíž instalace je mnohdy nákladná. Stačí pouze jeden systém, se kterým dokážete po celý rok udržet doma příjemné klima. Tepelné čerpadlo má navíc dlouhou životnost, nemusíte se tedy obávat toho, že byste ho brzy museli vyměnit.

Jedním z dalších důvodů, díky kterým můžete s tepelným čerpadlem ušetřit, jsou dotace. K dispozici je totiž poměrně velká finanční podpora. Jde o motivace pro přechod z plynového vytápění na tepelné čerpadlo.

Využijte tepelné čerpadlo naplno

Efektivní využívání čerpadla je klíčové pro prodloužení jeho životnosti a může vám ušetřit dost financí. Nabízí se několik tipů, které vám pomohou:

  • Využívejte termostat: Vytápějte pouze tolik, kolik opravdu potřebujete. Nastavte si termostat na příjemnou teplotu. Přizpůsobte ji tomu, jak je zrovna venku. Na noc lze teplotu ještě snížit – ušetříte tak dost energie. Nejlepší volbou je automatický termostat, který zajistí optimální teplotu, i když třeba zrovna nejste doma.
  • Zavírejte okna a dveře: V zimě je důležité zamezit úniku tepla, větrejte pouze krátce a intenzivně, zavírejte dveře. To platí i v létě, pokud čerpadlo využíváte pro chlazení.
  • Větráky: Obyčejný větrák zajistí lepší cirkulaci vzduchu, díky čemuž bude klima příjemnější.
  • Čisté filtry: Udržujte vzduchové filtry čisté, mohou tak být efektivnější, hladké proudění vzduch je důležité.
  • Pravidelná údržba: Tepelná čerpadla vyžadují pravidelnou údržbu. Obraťte se na profesionály. Ti se postarají o to, aby vše fungovalo správně. Zajistíte tak dlouhou životnost vytápěcího zařízení a bezproblémový chod
Tento způsob vytápění je velmi efektivní. Díky tomu, že teplo v podstatě nevyrábí, ale pouze ho přesouvá, jde o ekologické a úsporné řešení oproti jiným variantám. Nicméně je důležité zvážit individuální faktory – klima, velikost domu, stávající vytápěcí systém. Tepelné čerpadlo je v našich podmínkách dobrou volbou, je však důležité mít dobře izolovaný dům. Při výběru konkrétního typu je třeba řídit se řadou faktorů, s ideálním výběrem vám pomohou profesionálové.

Zdroj obrázku: Snapshot freddy / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze