Úvod

Stínit nebo chladit?

V současné architektuře se stále více uplatňují moderní trendy s využitím velkých prosklených ploch na fasádách budov. Vznikají tak sice atraktivní a zajímavé stavby ale velké prosklené plochy oken a fasád se v zimě stávají významným zdrojem chladu a v létě naopak dodávají nechtěné teplo. Architektura se s takovou skutečností vyrovnává bilanční rovnicí, ze které vyplývá potřeba zimního vytápění a letního chlazení. Vše se spočítá, navrhne a je to.


Jak se v takových budovách bydlí a jaké jsou provozní náklady?
Na plochu 1m2 dopadne v České republice za rok průměrně mezi 1100 - 1280 kWh energie. Tato spousta energie projde prosklenými plochami budov, částečně jsou odraženy a pohlceny skly a zbytek vytápí vnitřek budovy.

Skutečností tak je, že na chlazení některých budov v letních měsících se vynakládá více prostředků než na jejich zimní vtápění. Jinak v nich nelze bez úhony přebývat.

A co když budeme takové domy prostě stínit a jak?
Prostou úvahou zjistíme, že na chlazení budovy spotřebujeme další energii, což znamená zvýšení nákladů na bydlení a to po celou dobu její životnosti. Naopak stíněním prakticky žádnou energii neodčerpáváme. Pořizovací prostředky na stínění velkých prosklených ploch jsou mnohem nižší, než jaké jsou potřebné na pořízení výkonu celkového chlazení. Pokud pak stíníme stavbu s dobrou vnější tepelnou izolací stěn, pak na její vnitřní chlazení nepotřebujeme žádnou klimatizaci, nebo jen s minimálním výkonem! Je však důležité stínit vně budovy, nikoli uvnitř. Vnitřní žaluzie teplo samy nepohltí a pustí jej dále do interiéru, který se následně začne zahřívat.

 

Možnosti moderního zastínění
Technických řešení je mnoho. Jedním z nich jsou fasádní venkovní žaluzie a hliníkové nebo látkové předokenní rolety.

 

Předokenní žaluzie nám umožňují přicházející světlo a teplo regulovat naklápěním lamel, předokenní rolety zase postupným zakrytím plochy okna. Předokenní hliníkové rolety mají na rozdíl od ostatních prvků také výhodu vlastní tepelné izolace a tvoří tak další tepelně izolační vrstvu okna a snižují náklady na zimní vytápění. Vše lze ovládat prostřednictvím dálkového řízení nebo počítačem. Není to úžasné? Teplo zůstane venku a interiér nemá žádné pasivní tepelné zisky ze slunečního záření.

Inspirujte se stínící technikou od společnosti Technopark, www.Technopark.cz, působící na trhu již 18 let.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze