Úvod

Stavby z konopí? Ano, už i to je možné!

Blahodárné účinky konopí na lidské zdraví jsou všeobecně známy. Konopí působí preventivně proti celé řadě závažných onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba, konopná kosmetika pomáhá řešit problémy s pletí, akné počínaje a atopickým ekzémem konče. Kvalita tohoto jedinečného přírodního materiálu a jeho vynikající užitné vlastnosti inspirovaly slovenské dodavatele dřevostaveb k využití konopí ve stavebnictví.


Není konopí jako konopí
Říkáte si, zda je stavba konopného domu na území Evropské unie vůbec legální? Ano, je. Slovenští stavebníci totiž nepoužívají konopí indické, které patří na seznam lehkých drog, nýbrž konopí seté, významnou hospodářskou plodinu, jejíž pěstování má u nás hluboce zakořeněnou tradici. A právě na tuto dávnou tradici v souvislosti s trendem maximálního využití přírodních materiálů z obnovitelných zdrojů v moderním stavebnictví navázal slovenský výrobce nízkoenergetických a pasivních domů, ForDom, s. r. o.

konopna drevostavba

Konopné desky a rohože
Konkrétně se jedná o konopné desky a rohože, které firma používá jako izolační materiál na různé části dřevostavby, zejména na zateplení krovu, stěn a podlah. Kromě vynikajících tepelně a akusticky izolačních vlastností, a potažmo i nízkých nákladů na provoz domu, patří mezi přednosti konopné izolace dobrá úroveň požární bezpečnosti, vynikající difuzní propustnost a schopnost vyrovnat se s vlhkostí až 20% bez ztráty tepelně izolačních vlastností – na rozdíl od minerální vlny, která je ztrácí již při vlhkosti kolem 2%. Vzhledem k tomu, že tento obnovitelný přírodní zdroj neobsahuje žádné bílkoviny, nejsou nutná žádná speciální ošetření proti hmyzu a hlodavcům. A pokud jde o zdraví, zdravotně nezávadné není pouze „konopné bydlení“, ale také jeho realizace. Konopné desky a rohože nedráždí dýchací cesty a lze s nimi pracovat i bez použití ochranných pomůcek.

konopny dum

Dřevostavby s konopnou izolací
A na kolik takový dům vyjde? Obecně platí, že konopné domy nejsou dražší než běžné dřevostavby, dají se pořídit za cenu již kolem 100 000 Euro bez DPH. Není o ně zájem jen na Slovensku, ale také například v sousedním Rakousku.
A kdoví, možná se konopná izolace začne brzy používat také u nás.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze