Úvod

Rozhovor na téma dřevostavba

Dřevostavby v současnosti patří mezi často diskutovatelné otázky v oblasti moderního bydlení. Přestože počet jejich příznivců stále roste, většina z nás zůstává vůči této alternativě zděných domů nadále skeptická. Proč je tomu tak? Jaká jsou hlavní klady a zápory montovaných domů? Zeptali jsme se za Vás.


V mnoha vyspělých státech představují dřevostavby standardní typ bydlení. Proč je tomu u nás jinak? Co je tím hlavním důvodem, proč spousta lidí dřevostavbám nedůvěřuje?
Jedním z faktorů je nedostatečná informovanost lidí (je velmi málo oficiálních zdrojů, které píší o dřevostavbách), dále silně zakořeněný kult cihly, betonu a panelů, které byly ve velkém používány v dobách konjunktury, malá podpora z akademické obce, která byla také směřována určitým systémem. Dnešní doba je jiná, dřevostavby získávají rychle popularitu, díky výborným materiálům, nízké energetické náročnosti domu, kreativním projektům, znovu-obnovitelnosti zdrojů použitých při stavbě, rychlosti a přesnosti práce. V roce 2014 očekáváme meziroční nárůst dřevostaveb o 10%. Aktuálně univerzity vyučují obory dřevostaveb a podporují vzájemné projekty např. inovační centrum MSDK ve spolupráci RD Rýmařov VŠB Ostrava a dalších firem.

Došlo během posledních několika let k výrazné změně tohoto trendu?
Ano, lidé již mají možnost získat více informací, které jim pomohou při rozhodnutí. Dřevostavby zažívají boom, lidé oceňují hlavně rychlost a kvalitu práce, potažmo bydlení, které je nenáročné na energie a šetří jejich úspory.

moderni drevostavba

Když si budu přát vyměnit byt v paneláku za rodinný dům, které hlavní argumenty budou hovořit ve prospěch dřevostavby?
Vlastní dům se zahrádkou, rodinná atmosféra, energetická nenáročnost … RD Rýmařov nabízí několik domů pod 2 mil s DPH na klíč a se základovou deskou, velikostně cca 100 m2. Cena dřevostavby je tedy srovnatelná s cenou bytu ve větším městě. Nespornou výhodou je, že získáte vlastní rodinné bydlení.

A které proti?
Pokud si vyberete správnou firmu, která Vám dřevostavbu zhotoví, potom můžete na negativa zapomenout.

Je dřevostavba levnější?
Na tuto otázku není jednoduché odpovědět. Existuje několik systémů výstavby a ceny se liší použitím materiálů. Doporučuji porovnat domy podobných parametrů u více firem. Můžete poslat svůj projekt domu a žádat nacenění, u naší společnosti je tato možnost nezávazná.


montovany dum

Jak je to s rychlostí výstavby? Za jak dlouho je možné dřevostavbu zhotovit?
Záleží na zvolení technologie výroby, v RD Rýmařov domy prefabrikujeme, tedy části domu (stěny, příčky, stropy, střešní komponenty) vyrobíme v halách a na staveniště je dovezou kamiony, samotná montáž rodinného domu je do měsíce na klíč, jako revoluční je náš 100 metrový dům KUBIS 631/632, kdy dům dokončíme na klíč již za 11 dní. Jde tedy o velice rychlou realizaci, která u zděných domů není možná.

Jaká věková a příjmová skupina dává nejčastěji přednost dřevostavbě?
Jedná se hlavně o mladé páry, které začínají řešit vlastní bydlení, a také o lidi v předdůchodovém věku, kteří se snaží zbavit velkého energeticky náročného domu a ten vyměnit za menší energeticky efektivní dům.

Není dřevostavba jako dřevostavba. Když se rozhodneme pro její realizaci, jaké máme možnosti?
Možnosti jsou především v typu realizace, existuje buď staveništní montáž (tedy dům řešený svépomocí), nebo si vybrat firmu, která Vám dům realizuje na klíč v rekordně krátkém čase ve filozofii prefabrikace.

krasna drevostavba

Za kolik se dá postavit nejlevnější dřevostavba? Které faktory ovlivňují finální cenu?
Finální cenu ovlivňuje několik faktorů, např. zvolený systém vytápění a také výběrové materiály. V nabídce RD Rýmařov máme mnoho typových domů, umíme realizovat také atypické domy dle vlastního projektu, garantujeme nenavýšení ceny za vícepráce.

Když si budeme chtít nechat postavit dřevěný dům, jak máme postupovat? Podle čeho poznáme kvalitního dodavatele?
V každém případě si zjistěte reference, podívejte se do vzorového domu, případně si promluvte s někým, kdo v domě žije. Reference na doporučení je nejsilnější prodejní argument.

Na naše otázky ochotně odpovídal Rýmařovský Václav ze společnosti RD Rýmařov.
Tímto mu děkujeme za velice přínosný rozhovor.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze