Úvod

Rakytník – rostlina budoucnosti

V našich podmínkách je pro mnohé rakytník stále rostlinou neznámou či stojící na okraji zájmu. To je ale chyba! Rakytník totiž představuje vitamínovou bombu!


Mimořádný zdroj vitaminů
Oranžově zářící plody rakytníku mohou posloužit k výrobě šťáv, kompotů, marmelád a džemů, rakytníkový olej je úspěšně využíván v medicíně a také listy a kůra větví obsahuje řadu zajímavých látek pro potravinářství, kosmetiku i farmacii. Rakytník je unikátní rostlina posilující imunitní systém, zlepšující fyzický a psychický stav organismu a pomáhající proti únavě. Pro malopěstitele je důležitá skutečnost, že jeho pěstování na zahrádkách není nijak složité. Svůj zdravý životní styl můžete tudíž podpořit právě pěstováním rakytníku – obsahuje až 20x více vitaminu C než třeba pomeranč a celou paletu dalších cenný léčivých látek.

rakytnikovy dzem

Kde koupit a nezklamat se?
Kvalitní sazenice rakytníku s možností dodání až do domu nabízí zahradnictví Starkl, které má ve svém sortimentu také sekci rostlin pro zdraví a garantuje zkušenosti i záruku na ujmutí. Nejste si jisti, jak rakytník pěstovat? Nechte si poradit v zahradnictví, zabývá se pěstováním a prodejem rostlin již více než 100 let. Rakytník je mimořádně odolný a poměrně nenáročný. Snese nízké a vysoké teploty (jen pozor na přízemní jarní mrazíky), chce dostatečně propustnou a vlhkou půdu, je světlomilný a při nedostatku vody začne opadávat nejen listí, ale i květy a plody. Výsadbu lze provádět na podzim, ale jarní období je mnohem vhodnější. Velkou výhodou rakytníku řešetlákového je skutečnost, že v našich podmínkách zatím netrpí prakticky žádnými chorobami!

plody rakytniku

Specifikum rakytníku
Rakytník řešetlákový je párová rostlina, pokud tedy chcete, aby plodil, potřebujete pár, samičí a samčí rostlinu. Jedna samčí rostlina dokáže opylovat až pět samičích a dobrou zprávou je, že samičí rostliny jsou téměř bez trnů a tudíž sběr plodů je o to jednodušší. Produkční období rostliny trvá za dobrých podmínek až 20 let a samotná rostlina se může dožít i 80 let. Sazenice rakytníku si můžete zakoupit v zahradnictví Starkl osobně, nebo si je objednat z pohodlí domova přes e-shop.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze