Úvod

Pěstování špenátu na zahrádce

Pěstování špenátu není úplně jednoduchá záležitost. Špenát je rostlina citlivá na chlad, a proto se obvykle pěstuje ve skleníku nebo v pařeništi, ale pokud to nemáte k dispozici, nevadí.


Pěstujeme špenát
Špenátu vyhovuje mírně alkalická půda, která je bohatá na živiny. Špenát vyséváme ze semen přímo do půdy. Rostliny přihnojujeme každé dva týdny. Výhodou je krátká vegetační doba, a to 5 až 8 týdnů. Listy trháme dříve, než rostliny vykvetou.    

Špenát v kuchyni
Špenát je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, vápníku, hořčíku, železa a dalších cenných látek, které se však tepelnou úpravou ničí, a proto jej raději konzumujeme v syrovém stavu. Špenát je však oblíbený především v teplé kuchyni, kde se používá jako příloha, ale i jako náplň do palačinek, omelet a lasagní.

Náš recept: Špenátový salát s kozím sýrem
 
Suroviny:
miska opraných listů špenátu
100 g kozího sýra
6 sušených rajčat v oleji
kapari
balzamiko
olivový olej
drcený pepř a sůl

Postup:
1. Listy dochutíme několika kapkami balzamika, lžící olivového oleje, solí a pepřem. 
2. Nakonec vmícháme na proužky nakrájený rajčata a poklademe kousky kozího sýra, který jsme vyndali z lednice 30 minut před podáváním.

Dobrou chuť!

Špenátové zajímavosti 
Špenát neobsahuje téměř žádný tuk, a proto je oblíbenou součástí redukčních diet. Jeho konzumací posilujete nervovou soustavu a zamezujete riziku výskytu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze