Úvod

Patinování nábytku je žádané

Také jste našli zalíbení v romanticky vyhlížejícím patinovaném nábytku jako v protipólu minimalistických trendů? Vybavte si jím svůj interiér! Prozradíme Vám, proč je patinování tak žádanou úpravou. Také Vám poradíme, nač si dát při jeho pořizování pozor. A víte, že si jej můžete doma dokonce sami vyrobit?


Kouzlení s časem 
Čas plyne nezávisle na nás. Jako lidé jsme se tímto faktem nikdy zcela nesmířili, a proto se mnohdy snažíme následky jeho plynutí alespoň částečně korigovat, a to oběma směry. Ženy si přejí vypadat o několik let až desítek let mladší, a tak podnikají nejrůznější omlazovací procedury. Naproti tomu u věcí, jako jsou například zahradní sochy a jiná umělecká díla, rámy obrazů, domy, či nábytek, bývá žádoucí, aby vypadaly mnohem starší, než ve skutečnosti jsou. Patinování, je jednou z technik, s jejíž pomocí můžeme této falešné časové proměny dosáhnout. Proč je tato úprava tolik žádaná? Podle psychologů se za touhou po patinovaném nábytku a doplňcích připomínajících doby již dávno minulé skrývá především frustrující pocit odcizení, kterým trpí naše společnost již od dob světové války. K jeho zmírnění se proto snažíme obklopit krásnými a hřejivými materiály, které v interiéru navozují čistý dojem přírody, neboť jsme její součástí. V rustikálním prostředí se cítíme velmi přirozeně, uvolněně a bezpečně.

Patinovaný nábytek
Nábytek opatřený žádoucí patinou můžeme buď koupit v obchodech či speciálních dílnách, nechat si jej upravit, anebo se sami pokusit o jeho výrobu. Tedy přesněji řečeno pokusit se o takovou úpravu klasického nábytku, aby ve své konečné fázi získal onu žádoucí patinu. Pořízení tohoto nábytku v obchodě je nejsnadnější, a proto také nejobvyklejší variantou. Abychom však našeho rozhodnutí později nelitovali, je třeba, dát si při nákupu pozor na několik důležitých skutečností. 

Přece jen, s nábytkem se obchoduje a nikdy nevíte, s kým máte tu čest. V prvé řadě jde o to, aby cena, kterou zaplatíte, odpovídala požadované kvalitě nábytku. Při nákupu proto podrobně prozkoumejte povrchovou úpravu, která by měla být dobře zafixována vrstvou neporušeného laku. Samotné dřevo, z něhož je nábytek vyroben, by mělo být zdravé – bez vypadlých suků, stopách po červotočích atp. Přece jen si nezařizujete muzeum, ale kupujete si předměty, které chcete doma běžně užívat. Kovové části nábytku by zase neměly být napadeny běžnou korozí. Nábytek jako celek by měl působit přirozeně. Neměly by být na něm viditelné žádné výrazné stopy po umělém zásahu. 

Patinování zvládnete i sami 
Tuto úpravu můžete dopřát celé řadě materiálů. Dřevem a kovem počínaje, přes omítku či malířské plátno, dokonce až po moderní hmoty, jako je například plast. Jak tedy nábytku nebo jeho doplňku trochu přidat na věku? Začněte tím, že objekt, který jste si vybrali ke zpracování, nejprve důkladně vyčistíte a odmastíte. 

Poté aplikujte stejnoměrnou vrstvu metalického základu neboli metaliky. (Metalika je kovový nátěr, který slouží k ukotvení patiny a uzavření pórů, aby konečný povrch byl krásně hladký.) Nechte zaschnout a celý postup opakujte.

V další fázi vyberte některý z odstínů (například zlatý, stříbrný, či bronzový) a štětcem jej naneste na Váš stárnoucí objekt. Přímo do vlhké barvy aplikujte samotnou patinu. Ta během krátké chvilky začne oxidovat. Pokud poctivě dodržíte námi doporučený postup, za několik hodin budete mile překvapeni zajímavou proměnou. Jestliže si budete chtít pohrát s detaily, můžete k tomu použít akrylové barvy. Pozor však, ať objekt nepůsobí příliš vyumělkovaným dojmem!


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze