Úvod

Osvětlení do koupelny

Ať už má naše koupelna klasická či střešní okna, nebo ne, bez kvalitního osvětlení se zde neobejdeme. Že právě vybíráte vhodné osvětlení do koupelny? Pak jistě oceníte naše rady!


Bezpečnost a funkčnost především
Ne náhodou umisťujeme do koupelen speciální osvětlení. V prvé řadě zde jde o naši bezpečnost. Již malé dítě ví, že když se voda (o kterou v koupelně není nikdy nouze) dostane do kontaktu s elektřinou, je zle. Právě proto do této místnosti patří osvětlovací předměty, které riziko tohoto setkání dvou energií minimalizují. Pokud v rámci rekonstrukce koupelny provádíte změny v elektroinstalaci (například přidáváte nové osvětlovací prvky), přenechejte tuto práci raději zkušeným řemeslníkům. Koupelnová světla by měla být maximálně uzavřená a přisazená přímo ke stěně či stropu. V koupelně se předpokládá vysoká vlhkost vzduchu, čemuž odpovídají i použité materiály. Světlo, které často používáte, by se mělo snadno ovládat.

Tipy pro Váš komfort
Jestliže často zapomínáte v koupelně zhasínat, nainstalujte si světla, která po Vašem odchodu, případně po určitém časovém intervalu sama zhasnou. Jedno z nich doporučujeme nechat standardní. Když se například koupete ve vaně, tak abyste nemuseli každých pět až deset minut vylézat z vany a rozsvěcet. V blízkosti vany rovněž můžete umístit bezdrátový vypínač na světlo vybavený stmívačem. Přece jen při relaxaci ve vaně je slabé osvětlení mnohem příjemnější.

Rodinka koupelnových světýlek
Do moderní koupelny patří několik druhů osvětlení. V prvé řadě se jedná o tzv. hlavní osvětlení, které zpravidla umísťujeme na strop. Zcela nevhodné je v tomto případě závěsné osvětlení, a to nejen z bezpečnostních důvodů, ale také z praktických. Jde například o to, aby se o světlo nezraňovali uživatelé koupelny vyššího vzrůstu. Neméně důležité je osvětlení zrcadla. Můžete si vybrat, zda své zrcadlo osadíte přídavnými svítidly
(kupříkladu přídavnými halogenovými lampičkami), anebo si pořídíte takové, v němž jsou již světla zabudovaná. Moderní variantu představují zrcadla se vsazenými LED diodami. Velmi dobře vypadá, když svou koupelnu vybavíte designovou sérií svítidel, jejíž jednotlivá světla spolu hezky ladí. Když si koupíte světelnou sadu, zpravidla ušetříte peníze i čas. 



Dekorativní osvětlení 
Zatímco první dva druhy osvětlení jsou spíše nutností, na přídavných dekorativních svítidlech se můžete vyřádit. Velké oblibě se těší dekorativní osvětlovací prvky s již výše zmíněnými LED diodami. Tento typ osvětlení lze použít také k nasvícení okrajů vany. Jestliže máte zabudovanou vanu, můžete ji ohraničit právě LED diodami. Stěny koupelny lze oživit tenkým proužkem zářivek. 
Tip
: Pokud chcete zatraktivnit svou koupelnu, zeptejte se v prodejně na možnost osvětlení ve spárách. 

Seriál: Rekonstrukce koupelny
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze