Úvod

Odvlhčovač vzduchu - jak poznáte, že ho potřebujete?

S nástupem zimních měsíců běžně dochází k tomu, že se vlhkost vzduchu v bytě či v domě vymkne kontrole.


Celodenní vytápění a nedostatečné větrání patří mezi ty nejčastější faktory, které mají vlhkostní výkyvy na svědomí. Nicméně na vině může být i to, že se k vám vlhkost dostává zvenku nebo je způsobena poruchou instalace.

Ať už je příčina jakákoliv, vždy platí, že příliš vysoká vlhkost může mít velmi nepříjemné následky, a to jak zdravotní, tak i estetické. Právě příliš vlhký vzduch totiž představuje ideální prostředí k množení bakterií a plísní.

Jak poznáte, že se u vás vlhkost vymkla kontrole?


První známkou příliš vysoké vlhkosti vzduchu bývá obvykle to, že se začnou rosit okna. Často k tomu dochází kvůli páře vzniklé při vaření nebo sprchování, důvodem však může být i špatné usazení a izolace samotných oken.

Takový problém často vygraduje až do takových výšin, že se okolo dveří a oken začnou tvořit plísně, kterých si přes záclony vůbec nemusíte všimnout. Pokud se voda dostane i do stěn, dojde k odlupování, drolení a opadávání omítky a v extrémních případech dokonce i k porušení statiky domu.

Vlhkost ve stěnách se projevuje především mokrými mapami a samozřejmě i plísní. V takovém případě však nejsou v ohrožení pouze zdi, ale také veškerý nábytek, který stojí v jejich blízkosti - obzvlášť ten dřevěný. Odnést by to mohly také podlahy nebo dřevěné hudební nástroje, které jsou na přílišnou vlhkost velmi náchylné.

Pokud to však u vás zajde tak daleko, určitě si všimnete i zatuchlého vzduchu, kvůli kterému se vám bude špatně dýchat, což vás přirozeně donutí k častějšímu a intenzivnějšímu větrání.
 


Vlhký strop a kondenzace


Kromě stěn si můžete všimnout vlhkých map také na stropě, což většinou znamená, že k vám voda proniká z půdy, a to například kvůli špatné střešní izolaci, nebo od sousedů, kterým mohla protéct pračka nebo jiný spotřebič. Jak už jsme naznačili, když se takový problém nezačne řešit včas, začnou se vám doma množit plísně a roztoči.

Některé druhy plísní jsou dokonce karcinogenní a všechny mohou zapříčinit vznik alergií, zejména pak u dětí, které jsou v tomto ohledu nejnáchylnější.

Jak s vlhkostí bojovat?


Způsobů jak se zbavit vlhkosti existuje celá řada, od babských rad až po profesionální řešení. Jestliže k vám ale do bytu přichází vlhkost zvenčí, snažili byste se marně. Nejprve totiž musíte odstranit příčinu toho, že se k vám do bytu voda dostává.

Pokud i poté vlhkost přetrvává, můžete zkusit krátkodobá řešení jako časté a intenzivní větrání, které na nějakou dobu vlhkost sníží. Ideálně by se její hodnota měla pohybovat v rozmezí 50 a 60 %, což vám spolehlivě ukáže vlhkoměr, který si můžete za velmi příznivou cenu pořídit v internetovým obchodě Vzdušín.

Jak jeho název napovídá, Vzdušín se specializuje na vše, co souvisí s kvalitou vzduchu - od vytápění a ochlazování, přes optimalizaci vlhkosti vzduchu, až po aromaterapii.

Jestliže tedy hledáte dlouhodobé řešení vysoké vlhkosti vzduchu, zkuste se podívat na nabídku odvlhčovačů vzduchu neboli vlhkosti. Jedná se o zařízení, která jsou pro vyvažování vlhkosti vzduchu přímo stavěná, takže se můžete spolehnout na to, že vám tento problém pomohou vyřešit.

Odvlhčovače vzduchu se prodávají v mnoha provedeních a velikostech, takže mezi nimi najdete varianty i do těch nejmenších místností, jako jsou například koupelny.

Také si můžete vybrat, zda zvolíte přístroj, který vlhkost ze vzduchu odvádí do nádoby, kterou budete pravidelně vyprazdňovat.

Další možností je, že zvolíte zcela automatický přístroj, který se o odvod kondenzátu postará sám, a tak žádnou obsluhu nevyžaduje. Nabídka na Vzdušínu je zkrátka velmi široká, takže se volba přístroje se odvíjí pouze od vašich možností a preferencí.



Pokud byste si při výběru nevěděli rady, můžete si nechat poradit profesionálů na speciální telefonické lince, kterou má Vzdušín určenou právě pro tyto případy. Díky tomu máte jistotu, že se vám podaří vybrat přesně takový přístroj, který se do vašeho domu či bytu bude nejlépe hodit.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze