Úvod

Obývací pokoj pro hravé dospělé

Jste hraví? Hrajete rádi kulečník, karty, šachy, scrabble a další společenské hry? Pokud máte tu možnost, udělejte si z části obývacího pokoje hernu.


Oceníte ji Vy sami i Vaše návštěvy. Jestliže máte hráčského ducha, jistě Vás bude bavit i její zařizování, které nemusí stát ani moc času, a někdy ani finančních prostředků.

Buďte hraví, budete spokojenější 
Útulné hospůdky a dobře udělané herny samozřejmě mají nenahraditelnou atmosféru, pro kterou tam rádi chodíme. Nicméně taková malá domácí herna, velmi často spojená se stylovým domácím barem, je výhodná v tom, že když se Vám přestane chtít hrát, nebo se Vám začnou klížit oči, nemusíte řešit žádné starosti s odvozem a ve své posteli jste během krátké chvilinky. Když zatoužíte po tom, strávit příjemný večer pouze ve společnosti Vašich blízkých přátel, jednoduše je pozvete k sobě domů a nikdo další Vás nebude rušit. Přestavbu nudného obývacího pokoje mimo jiné doporučují odborníci na lidskou duši těm, jejichž děti vylétly z hnízda, protože toto řešení pomáhá předcházet pocitům marnosti, nadbytečnosti, osamělosti a dokonce i manželské krizi. Ale ani v plně fungující rodině s dětmi není tento způsob využití prostoru tak úplně od věci. Pasivní televizní večery a podvečery lze nahradit aktivnější formou zábavy. Hraní her prospívá každému z nás, a to nezávisle na věku. Je dokázáno, že zdraví hráči (nemáme na mysli patologické hráčství a hazardní hry, na nichž jsou lidé závislí) jsou v životě spokojenější.

Karetní stolek
Pochopitelně, že ne každý má doma tolik místa, aby si mohl dovolit, přebudovat celou místnost nebo její část na hernu s barem, i když všechno je pochopitelně otázkou priorit. Do každého obývacího pokoje se však pohodlně vejde sympatický karetní stolek, na kterém se dají hrát i šachy, dáma, scrabble nebo poker. Chce jen vybrat ten správný a zasadit jej do kouta pokoje, aby tam vznikl klidný koutek, který působí dojmem, že tu stojí odjakživa. Pokud by zbrusu nový kus nábytku ve Vašem krásně zabydleném obýváčku působil jaksi nepřirozeným dojmem (od bílé vrány až po pěst na oko), poohlédněte se v bazaru po nějakém postarším. Mimochodem, víte, že na starším stolku se lépe hraje?

Když tento stolek postavíte mezi dvě křesílka v blízkosti domácího baru, jistě se Vám za nevlídných večerů nebude chtít domov opouštět.

Vášeň jménem kulečník
Tentokrát nezačneme od podlahy, ale pěkně shora, a to od světel. Kvalitní a přiměřené osvětlení je totiž předpokladem pro to, abyste si svou hru jaksepatří užili. Zdroj světla umísťujeme zhruba 75 cm nad uvažovanou hrací plochu. Kde kulečníková světla nakoupíte a za kolik? Zajděte nebo kurzorem zajeďte do speciální prodejny kulečníků a společenských her. Světla pořídíte již od 2000 Kč.

A nyní přichází na řadu samotný stůl. Rozměry stolu volíme v závislosti na velikosti místnosti. Podle odborníků do domácí herny bohatě stačí stůl o rozměrech 1x2 m. Je dobré volit spíše univerzální typ stolu, na kterém můžete hrát jak biliard, tak karambol. Tento stůl v podobě poolového stolu je vybaven speciálním rámem (jmenovitě karambolovou vložkou), který po vložení do stolu oddělí otvory poolu, aby bylo možné hrát karambol. Jistá nevýhoda spočívá pochopitelně ve zmenšení hrací plochy.

Co se nevyplácí podceňovat, to jsou tága. Za prvé, na velikosti záleží. Délku je nutno volit dle rozměrů stolu. Ty při nákupu tága sdělte rozměry stolu prodavači v obchodě a on už Vám pomůže vybrat to pravé tágo. Pokud Vám můžete ještě radit, nesahejte po tom nejlevnějším. Tága, která stojí něco málo přes sto korun, jsou obvykle vyrobena z méně kvalitních dřevin a po nějaké době se kroutí. Nikdo ale netvrdí, že musíte mít tágo za deset tisíc. Volte zlatou střední cestu. Příjemnou zábavu! 

Jsme rádi, pokud Vás naše tipy na domácí hernu zaujaly. Že jsme vynechali domácí bařík? Nebojte, dočtete se o něm někdy příště.
 
Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze