Úvod

Nepodceňujte výběr povlečení!

Pohodlná postel s kvalitní matrací, to je základ zdravého spánku. Avšak ani takové podstatné maličkosti, jako je výběr povlečení do ložnice, bychom neměli podceňovat. V případě dětského povlečení, zejména pokud jde o kojence do šesti měsíců věku, bychom už vůbec neměli ponechat výběr povlečení náhodě!


Vybírejte podle materiálu 
Na rozdíl od minulé éry plánovaného hospodaření je trh doslova zaplaven spoustou druhů povlečení od nejrůznějších výrobců. To je sice velmi příjemná změna, jenže, bohužel, ne všechny výrobky lze považovat za kvalitní. Při výběru není radno, řídit se hezkým vzorem či obrázkem, ale spíše původem a složením textilního výrobku (z jakého materiálu je vyroben). Pokud je tento údaj na obalu výrobku nejasný, měli bychom raději upřednostnit jiný výrobek. Osvědčené jsou klasické přírodní materiály, jako je bavlna či len, moderním hitem je povlečení z mikrovákna. Každý z materiálů má svá specifika. 

Druhy povlečení
Začněme třeba nejčastěji kupovaným univerzálním bavlněným povlečením, které není příliš drahé a přitom je kvalitní. Spát v něm můžete po celý rok, v zimě i v létě. Bavlna je přírodní materiál velmi příjemný na omak. Jedinou nevýhodu lze spatřovat v tom, že se musí žehlit, stejně jako lněné povlečení vhodné spíše na letní měsíce. 

Krepové povlečení
se žehlit nemusí. Stačí, když jej vyperete na čtyřicet (až šedesát) stupňů, lehce odstředíte, vyrovnáte a necháte uschnout.

Bavlněný satén je charakteristický svým luxusním vzhledem s vysokým leskem. Dobře se v něm spí především v letních měsících, kdy příjemně chladí. Jeho nevýhodou je však to, že se snadno poškodí.

Flanelové povlečení je naproti tomu vhodné v chladném období zimních měsíců. Vyznačuje se vysokou hustotou tkaniny. Dobře tedy chrání peřinu i polštář uvnitř. V zimě se dále osvědčuje hřejivé povlečení s názvem Jersey utkané ze speciální pleteniny z přírodní bavlny.

Moderní mikrovlákno sice nepatří mezi přírodní materiály, jedná se umělé vlákno (100% polyester), poslední dobou se však těší rostoucí oblibě. Vedle jeho přizpůsobivosti (chladit v létě a hřát v zimě) k jeho popularitě mezi spotřebiteli přispívá také fakt, že se nemusí žehlit. 

Žehlete dětem!
Mnoho rodičů se v zápalu pořizování dětské výbavičky pro potomka, který přijde brzy na svět, nechá unést bohatou nabídkou barevného a obrázkového povlečení. U novorozenců a kojenců však hraje prim hygieničnost. Z hygienických důvodů je nutné, koupené povlečení nejprve vyprat, a poté vyžehlit. (Povlečení, které nelze žehlit, je proto nevhodné.) Odborníci nejčastěji doporučují bavlněnou klasiku, nejlépe v bílé či světlé pastelové barvě. Malým dětem raději nikdy nekupujte laciné krepové povlečení původem z Asie! Volte raději kvalitní české výrobky (nebo některého z unijních států). Děti zhruba od pěti šesti měsíců věku již potěší povlečení s obrázky, nezáleží na tom, zda s nimi v postýlce spinká krteček nebo Medvídek Pú, důležitá je pestrost a barevnost, která podporuje rozvoj dětského vnímání okolí. 

Povlečení pro dospělé
Co se té praktické stránky týče, povlečení pro dospělé by mělo hlavně dobře sát pot. Nezávisle na tom, zda máme dobré nebo zlé sny, během noci vyloučíme až několik decilitrů potu. Moderní hospodyňky rády dávají přednost materiálům, které nemusí žehlit.

Pokud jde o estetickou stránku povlečení, obvykle se snažíme, aby zvolený materiál a design ladil s interiérem naší ložnice. Ložnici zařízené v rustikálním stylu bude slušet spíše povlečení s drobnými květinovými vzory, té minimalistické zase povlečení bez zbytečných příkras. Neméně důležitá je i volba barevného odstínu. Zde je mimo jiné vhodné brát ohled na roční období. (Světlé a chladivé odstíny v létě, teplejší a tmavší v zimě.) 

A ještě jedna dobrá rada na závěr: Než se rozhodnete pro koupi povlečení, porovnejte jeho rozměry s rozměry Vašich peřin a polštářů!   

Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru a sladké sny! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze