Úvod

Nehrabejte listí, kupte si vysavač!

Máte podzimní práce na zahradě neodmyslitelně spjaté s rituálem, kdy se celá Vaše rodina setká u velkého stromu s hráběmi v ruce? Značnou nevýhodou této jinak celkem zdravé práce na čerstvém vzduchu jsou však bolavá záda! Tak proč to letos nezkusit pohodlněji?


Sezónní údržba zahrady 
Zahrada je naší radostí i chloubou. Vyžaduje však pravidelnou údržbu, a to zejména před zahájením a na konci sezóny, tedy zjara a na podzim. Když se řekne podzimní údržba zahrady, většině z nás přijde zcela správně na mysl především zazimování trávníku, které je neodmyslitelně spojené s náročným hrabáním listí. Zde platí přímá úměra: čím větší zahrada, tím více práce, a tím bolavější záda. Spadaného listí, nahnilých a plesnivých plodů, úlomků větévek a dalšího biologického odpadu se však můžete zbavit mnohem efektivněji, než s hráběmi v ruce. Na následujících řádcích Vám poradíme, jak!

Šikovný nejen na podzim
Kdo Vám tedy s odpadem na konci vegetační sezóny pomůže? Skvělým pomocníkem, který nachází čím dál větší oblibu u majitelů větších i menších zahrad, je zahradní vysavač. Jeho hlavní výhody spočívají v tom, že listí i ostatní drobnější částečky biologického odpadu účinně vysaje. Díky jeho kombinaci s drtičem odpadu rozdrtí veškerý obsah na malé částečky, takže je můžete nasypat na kompost či do kompostéru, nebo rovnou použít k výživě sklizených záhonů. Pokud si tohoto pomocníka pořídíte, nemusíte se bát, používat jej také v zimě, například k odklízení sněhu. V případě nasávání čerstvě napadaného sněhu ze zahradních cestiček, chodníčků, chodníků, či terasy je velmi účinný a žádné poškození mu nehrozí. Během sezóny lze pochopitelně vysavač používat k běžné údržbě exteriéru, spolehlivě si poradí se směsí prachu, sena, nebo trávy. 

Jak vysavač funguje? 
A jak vysavač pracuje? Princip fungování zahradních vysavačů se v zásadě neliší od těch, které používáme doma v interiéru. Valná většina z nich totiž pracuje na elektrický pohon. Pokud máte tedy velkou zahradu, budete potřebovat prodlužovačku a pořádný kotouč kabelu. U profesionální zahradní techniky bývají však vysavače vybaveny benzínovým motorem místo elektrického. U obou typů, kutilských i profesionálních, můžete pochopitelně volit různou intenzitu odsávání. Zde je zapotřebí opatrnosti. Příliš vysoká intenzita odsávání by totiž mohla způsobit Vaší zahrádce značné škody. Co by zase mohlo způsobit poškození vysavače, to jsou kameny, úlomky skla a podobných materiálů, které mohou vážně poškodit drtič uvnitř. Proto buďte při vysávání obezřetní a sledujte, co přesně nasávací trubice vsakuje.

Vysavače se z důvodu nízké hmotnosti a snadné manipulace vyrábějí z vysoce odolného plastu. Jsou vybaveny speciálními popruhy, které umožňují, přenášet přístroje na rameni. Při práci tak můžete přístroj celkem pohodlně držet v ruce, a to pomocí pevné dobře uchopitelné rukojeti.

Vsaďte na praktickou kombinaci
Na trhu se setkáte s několika typy a spoustou značek v mnoha cenových relacích. Od jednoduchých fukarů určených především pro majitele menších zahrad, až po složitější přístroje, které disponují mnoha funkcemi. Jejich součástí bývá celá řada doplňků. Při výběru vysavače si nejprve ujasněte, k jakým účelům jej budete používat, abyste zbytečně neplatili za doplňkové funkce, které stejně nikdy nevyužijete. Od množství přidaných doplňků se mimo jiné odvíjí i celková hmotnost přístroje. Setkat se můžete i s kombinací sekačky a vysavače. Pokud Vám můžeme poradit, rozhodně se však vyplatí investovat do kombinace vysavače s drtičem, a to z důvodu úspory prostoru ve sběrném vaku. Kromě toho, jak bylo uvedeno již na začátku, rozdrcení odpadu usnadňuje kompostování. Tak ať Vám jdou podzimní práce na zahradě pěkně od ruky! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze