Úvod

Na co si dát pozor při koupi vinotéky

Patříte k milovníkům vína? Rádi si pochutnáte na dobré lahvince, se kterou si zpříjemníte večer, nebo ji otevřete při oslavě zvláštní příležitosti? Jestliže si chcete víno skutečně vychutnat, musíte se o něho správně postarat, především pak jej správně skladovat!


Aby si vámi vybrané víno zachovalo svou kvalitu - tím myslíme vůni, chuť i vlastnosti - potřebuje k tomu správné prostředí. Většina lidí neskladuje lahve s vínem správně a následně se diví, když se nedostaví očekávaná chuť. Víno potřebuje nejen stálou teplotu, ale i správnou polohu při skladování, tmu a vlhkost. A takový luxus mu může dopřát pouze domácí vinotéka.

domaci vinoteka

Domácí vinotéka: zbytečnost nebo nutnost?
Možná si teď pohráváte otázkou, zda je investice do domácí vinotéky vůbec dobrý nápad. Třeba vás i napadá, že jsou to jen zbytečně vyhozené peníze za něco, co ve skutečnosti ani nepotřebujete. Ve skutečnosti je to spíše naopak: vinotéka je rozumná investice, která ještě více prohloubí vaši lásku ke kvalitnímu vínu.

Čeho se držet při výběru vinotéky
Na trhu je k dostání nespočet druhů vinoték, mezi nimiž lze do sytosti vybírat. Uvažujete-li o pořízení vinotéky, určitě tomu věnujte dostatek času. Prohledejte internet, najděte si diskusní fóra, porovnejte si jednotlivé typy vinoték, a jestliže si opravdu nebudete svým výběrem jistí, neváhejte oslovit odborníky a požádat je o pomoc. Vždyť od toho tu pro vás přeci jsou.

chladnicka na vino

Při výběru se můžete držet hned několika kritérií. Doporučujeme ohlížet se na rozměry, kapacitu, způsob chlazení a samozřejmě i design, kterým se bude chladnička na víno chlubit.
· Rozměry a kapacita
Rozměry a kapacita jdou spolu ruku v ruce. Určitě berte v potaz, kam vinotéku umístíte. Do menšího prostoru se hodí méně náročné kousky s omezenou kapacitou. Jestliže se nemusíte ohlížet na prostor, držte se při výběru vašich skladovacích potřeb a těm přizpůsobte velikost vinotéky.
· Způsob chlazení
Je lepší termoelektrický článek nebo kompresor? Termoelektrický článek je dokonale tichý a levnější při pořízení, naopak náročnější na spotřebu a horší s ohledem na chladící výkon. Oproti tomu kompresor nepřeslechnete, ale zato se může pyšnit nízkou spotřebou.
· Design
Poslední v řadě, avšak neméně důležitý je design. I jeho výběru doporučujeme věnovat dostatek pozornosti. Uvědomte si, že vinotéka bude součástí interiéru, do kterého musí zapadnout. Soukromá vinotéka se stane příjemným estetickým prvkem vašeho bydlení a přesně podle toho je potřeba přistupovat k jejímu výběru.

vinoteka v kuchyni

Porovnávejte, srovnávejte, vybírejte Není vinotéka jako vinotéka, o čemž se sami jistě přesvědčíte, až se pustíte do jejího výběru. Při rozhodování vám může hodně pomoci test domácích vinoték, který vedle sebe postaví hned několik druhů a typů vinoték, porovná je mezi sebou a najde vítěze. S finálovým výběrem jistě pomohou zkušení odborníci a prodejci, kteří ochotně pomohou a doporučí výrobek přesně vám na míru.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze