Úvod

Koupelna ve znamení elegance

Zdalipak víte, kudy se ubírá soudobý trend koupelnového interiéru? Máte přehled o tom, jaké barvy se právě nosí na stěnách intimních místností, kde každý touží po nikým nerušené samotě? Že si nejste tak úplně jistí? Nevadí, od toho jsme to my!


Přelévání módních vln
Móda je proměnlivá stejně jako počasí. A nejde pouze o to, co nosíme na sobě, ale také o to, co oblékneme našemu interiéru. Z čista jasna se objeví nová módní vlna, pořádně rozčeří vodní hladinu, a než se nadějeme, je vystřídána další vlnou, která pro změnu přinese zase něco úplně jiného. Kdybychom měli přizpůsobovat design našeho interiéru každému pohybu vodní hladiny, nejspíš by se nám moderní bydlení pěkně prodražilo. Proto je lepší, vydat se cestou ve znamení strohé elegance, která je spjata s jednoduchou barevností.

Jaké barvy letí?
Sázíte na jemné pastelové odstíny? Tak to Vás musíme bohužel zklamat, něžná růžová, pastelová modrá a další jejich příbuzné jsou už dávno passé. (Ale žádný strach, zase se vrátí na scénu.) Ne že byste tyto odstíny v koupelnách zařízených podle nejnovějších trendů vůbec nenašli. Můžete si jich totiž všimnout jako drobných součástek keramických či skleněných koupelnových mozaik, avšak v kontrastu s neutrálními a velmi tmavými barvami, jako je například nehynoucí černá, hnědá, temně vínová nebo studená zelená. Co se dále nosí, to jsou barvy stupně vítězů – měděná, stříbrná a zlatá. Pozor ale, pouze v rozumné míře, spíše k oživení koupelen laděných právě do výše zmíněných neutrálních či chladných odstínů. Pokud jde o formát koupelnových mozaik, nesetkáte se zde pouze s tzv. mikromozaikami (charakteristickými použitím drobných pestrých kostiček), ale také s velkoformátovým designem. 



Důraz na účelnost
Dalším charakteristickým znakem moderní koupelny je důraz kladený v prvé řadě na funkční design, ten dekorativní zůstává poněkud v pozadí. Módní vlny se neustále opakují, i když v maličko pozměněné podobě. Funkcionalismus tak do jisté míry zažívá svůj comeback! Požadavek na maximum volného prostoru a minimum zařízení, ten už přeci z historie designu dobře známe! Není tomu přeci tak dávno, co koupelnám vévodily sice vzhledné, avšak od veškerých příkras oproštěné interiéry. Ostatně není divu, myšlenka je to vskutku sympatická, nikde žádné zbytečnosti, které by člověku bránily v pohybu při vykonávání každodenní hygieny či relaxaci, nebo znesnadňovaly úklid. 

Ti, kdo si s funkcionalistickým designem příliš nerozumí, si mnohdy představují koupelnu pojatou v tomto duchu jako velmi chladný a neútulný prostor. Tak tomu naštěstí není. Účelná dekorace, například v podobě krásných vodovodních baterií, či designově zajímavých typů osvětlení dodá prostoru na kráse, jejíž kouzlo spočívá právě v jednoduchosti. 

Zajímavé prvky
Co však nemůže člověku v koupelně 21. století uniknout, to je nádech luxusu, který má na svědomí především použití velmi kvalitních přírodních materiálů, a to jak na obklady, tak na nábytek, sanitu či baterie. Dále Vás jistě upoutá množství zajímavých prvků. Například drobného osvětlení u zrcadla nad umyvadlem, které je součástí koupelnového nábytkového bloku. Hitem je umísťovat do tohoto prostoru více umyvadel. Za zmínku rovněž stojí akrylátové vany bizarních tvarů. Vybrat si můžete takové, které budou vyhovovat přesně Vaší koupelně a Vašemu vkusu. (Jedna z velkých výhod akrylátových van spočívá právě v možnosti vytvarovat je do velmi netradičních tvarů.) 

Moderní člověk touží po tom, nechat se v koupelně rozmazlovat. Čím dál více lidí si může dopřát malé domácí lázně a vychutnat si tak kouzlo masážní koupele s pohledem upřeným na některý ze zajímavých detailů. 

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze