Úvod

Co byste měli vědět o zateplení

Rozhodli jste se, že zateplíte Váš dům? Správná volba. Kvalitně provedené zaizolování domu vždy podstatně přispěje k větší tepelné pohodě uvnitř a zamezí nežádoucím energetickým ztrátám. Protože se však jedná o poměrně náročnou stavební úpravu, připravili jsme pro Vás malého průvodce o zateplení.


Než začnete zateplovat
Vzhledem k tomu, že zateplování patří do kategorie poměrně náročných stavebních úprav, s jejichž prováděním se pojí četná rizika, měli byste se obrátit na specializovanou firmu s bohatými zkušenostmi a dobrými referencemi. Pokud se pustíte do zateplování domu nebo některé jeho části sami, měli byste se alespoň poradit s odborníkem o vhodném způsobu zateplení a volbě materiálu. Nesprávně zvolený druh materiálu či způsob zateplení, stejně jako neodborně provedená práce může totiž zmařit celou Vaši investici.
V případě, že stavíte, či provádíte rekonstrukci stávajícího objektu, mějte na paměti, že k dosažení optimálního prostředí v domě však pouhé zateplení nestačí. Je třeba ho ještě doplnit o vhodný způsob vytápění a větrání. To vše je třeba předem promyslet.
 
Minerální vlna
Oblíbeným zateplovacím materiálem, známým svou ohleduplností k životnímu prostředí a vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi, je minerální vlna. Izolace z minerální vlny chrání dům před prochladnutím a vytváří v něm velmi příjemné prostředí. Izolaci z tohoto materiálu oceníte také v letních měsících, kdy naopak ochlazuje, a tím přispívá k udržování optimální vnitřní teploty při vysokých venkovních teplotách. 
Výrobky z minerální vlny můžete pohodlně nakoupit také v internetových obchodech. 

Náš tip: Navštivte stránky světového výrobce izolací www.rockwool.cz. Na stránkách najdete praktické kalkulačky, které Vám pomohou s potřebnými výpočty spotřeby Vašeho domu. Díky přehledné barevné stupnici poznáte, jakých úspor můžete dosáhnout.
 
Možnosti finanční podpory od státu
Součástí stránek firmy Rockwool je mimo jiné odkaz „Zelená úsporám“, kde najdete aktuální informace, které Vám poradí, jak využít státní prostředky pro zateplení Vašeho domu. V současné době jsou schváleny dva programy, a to Zelená úsporám a Program Panel.
Pokud například usilujete o podporu podle bodu A. Úspora energie na vytápění, máte na výběr ze dvou možností. První možností je zateplení komplexní obálky budovy vedoucí k dosažení nízkoenergetického standardu. V případě té druhé se jedná o tzv. dílčí zateplení, tedy o kvalitní zateplení vybraných částí obytných domů. Základním požadavkem pro poskytnutí státní podpory je dosažení dvacetiprocentní úspory energie na vytápění. Úspory lze dosáhnout zateplením střechy, zateplením vnějších stěn, výměnou, případně úpravou oken atp.

Pokud se o těchto možnostech chcete dozvědět více, využijte možnosti odborného poradenství na zelené lince
800 161 161.

VÍCE INFORMACÍ O ZATEPLENÍ

Zpět na seriál o zateplení domu
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze