Úvod

Koupelna a toaleta podle zásad Feng Shui

Ve smyslu tradičního feng shui jsou koupelna a toaleta považovány za negativní prostor v obydlí, protože odtud uniká největší množství energie. Jelikož se jedná o jinové místnosti spojené s očistou těla, měly by být vždy umístěny v užitkové části domu, nejlépe v severním sektoru, kde je v souladu s jeho energií vody.


Vhodné umístění koupelny
Koupelna není vhodná v tai chi (středu), blízko vchodu a vedle kuchyně či ložnice. Ať už bude v jakémkoli sektoru, vždy jej bude do určité míry oslabovat. Při stavbě nového domu se někdy dokonce umisťuje koupelna s toaletou mimo základní půdorys, ke kterému se pouze „přilepí“ zvenčí. Pokud se postaráme o dodržení několika pravidel, které nám Feng Shui nabízí, bude však oslabení zanedbatelné.

Ideální je samostatná toaleta
Ideální je vyčlenit pro toaletu samostatnou místnost. Pokud je součástí koupelny, rozhodně musí být oddělena příčkou a nesmí být hned naproti dveřím. Vlastně by z ní na dveře nemělo být vůbec vidět. O tom, že musí být udržovaná v perfektní čistotě, není asi třeba mluvit. Že má být toaleta stále zaklopená, především u splachování, je mnohdy jediná věc, kterou si lidé z feng shui zapamatují.

harmonicka koupelna

Zrcadla nesmí být proti sobě
Co se týče koupelny, měli bychom zde opět preferovat přírodní materiály – především pro podlahu je vhodná dlažba nebo dřevo. Zrcadla a chromové lesklé předměty jsou zde velmi žádoucí, protože zajišťují zvedání energie, která zde má tendenci klesat díky odtoku vody. Zrcadla musí být čistá, nedělená a pokud možno co největší – měli bychom v nich vidět ještě alespoň 20 cm nad hlavou. Nesmí se umisťovat dvě zrcadla naproti sobě.

Okno je velké plus
Pokud má koupelna okno, je to velké plus. Je zde zajištěné přirozené větrání a denní světlo, které nám umožní mít v koupelně rostliny, což je velmi pozitivní. Pokud okno chybí, je potřeba zajistit dostatečné osvětlení a odvětrání jiným způsobem.

koupelna podle feng shui


Voda ovlivňuje zdraví i bohatství
Tok vody je spojován s našimi vnitřními orgány a s přílivem peněz a příležitostí. Je třeba vždy dát okamžitě do pořádku problémy s odpadem a kanalizaci, protože by mohly ovlivnit zdraví i finanční situaci. I kapající kohoutek může znamenat únik peněz. Koupelna by měla být dostatečně prostorná, a vzdušná, vždy čistá a voňavá, přesto její dveře musejí zůstávat stále zavřené. Při správném umístění koupelny do severního sektoru jsou vhodnými barvami modrá, bílá a šedivá, všeobecně vhodnou barvou je také zelená, která podporuje regeneraci.

TIP: Pokuste se koupelnu zařídit jako další obytnou místnost, čímž se stane přirozenou součástí obytného prostoru. Žádné dlažby ani obklady. Pro podlahu můžete použít teak, místo obkladů kámen. Dejte si záležet na výběru vany, umyvadla i toalety, baterií, svítidel i doplňků. Obstarejte si takové úložné prostory, které pojmou všechnu kosmetiku a ručníky a zabrání jejich povalování po místnosti. Na zeď zavěste obrazy či fotografie v rámech, vedle umyvadla postavte vázu s čerstvou kyticí. S takto zařízenou koupelnou brzy zjistíte, že to není jen místo očisty, ale především uvolnění a relaxace. Vonné oleje do koupele, zapálené svíčky, relaxační hudba a měkký ručník Vám pomohou večer zapomenout na vypětí hektického dne. Ráno je koupelna prvním místem, kam vstoupíte – určitě Vás taková místnost příjemně naladí a připraví na nástrahy nového dne. Investice do koupelny se Vám určitě vyplatí.

foto: vitr-voda.cz

text: Markéta Petříková, www.vitr-voda.cz


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze